Küresel piyasalarda Çin baskısı

blog
08.02.2022

Küresel piyasalar haftanın ikinci işlem gününe, Çin Borsalarına ve tahvillere gelen satışların etkisiyle negatif bölgede başladı.

Çin CSI 300 endeksinde kayıplar seans içinde yüzde 2’den fazla düşerken, Hong Kong Hang Seng endeksinde ise yüzde 1'i aştı. Düşüşlere, ABD şirketlerinden ürün alımı yaparken ilave izin alması gerekecek Çinli şirketler listesine eklenen Wuxi Biologics Cayman Inc. öncülük ediyor.

Haftanın ilk işlem gününde sırasıyla yüzde 0,37 ve yüzde 0,84 düşen S&P 500 ve Nasdaq 100, vadeli işlemlerde değer kazanıyor. Wall Street endekslerinin Pazartesi günkü kayıplarında da Meta Platforms Inc.’in de aralarında olduğu teknoloji hisselerine gelen satışlar etkili oldu.

Küresel merkez bankalarının enflasyonla mücadele için sıkılaştırmanın dozunu artırmaları beklenirken, tahviller de baskı altında kalmayı sürdürüyor. Avustralya ve Yeni Zelanda’da tahvil getirileri bu sabah yükselişte. Japonya’nın tahvil getirileri de merkez bankası BOJ’un üst sınırına yaklaştı ve bu nedenle de müdahale olasılığı güç kazandı.

ABD 10 yıllık tahvil getirisi bu sabah 2 baz puan artışla 2 Ocak 2020’den bu yana en yüksek seviyesine çıktı, yüzde 1,94 sınırında işlem görüyor.

Petrol rallisi bu sabah mola verdi. Dolar G-10 para birimlerinin çoğu karşısında değer kazandı.

 

Ukrayna meselesinde diplomasi trafiği

ABD Başkanı Joe Biden, Almanya’nın yeni Şansölyesi Olaf Scholz’u Ukrayna gündemi ile ağırlarken, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Moskova’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü.

Beyaz Saray’daki görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Biden, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi durumunda Kuzey Akım 2 projesinin fişinin çekileceği mesajını verdi. Biden, “Rusya işgal ederse, bu, tankların ve askerlerin Ukrayna sınırını geçmesi anlamına geliyor, Kuzey Akım 2 artık olmayacak, son vereceğiz” diye konuştu.

Rusya’dan Almanya’ya doğalgaz taşımak üzere tasarlanan hattın akıbeti konusunda soru yöneltilen Scholz da Biden’ın açıklamalarını yalanlamazken, “(ABD ile) Birlikte hareket ediyoruz, tamamen birlik halindeyiz ve birbirimizden farklı yönde hareket etmeyeceğiz. Aynı adımları atacağız ve bu adımlar Rusya için çok çok sert olacak” ifadelerini kullandı.

Moskova’daki 6 saatlik Macron-Putin görüşmesi sonunda ise somut bir karar alınmazken, görüşmenin ardından yapılan açıklamada taraflar mevcut pozisyonlarını yineledi.

The Times’a değerlendirmelerde bulunan İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise ülkesinin, güneydoğu Avrupa’yı korumak için RAF Typhoon savaş uçakları ile Kraliyet Donanması savaş gemilerini görevlendirebileceğini belirtti.(bloomberg)

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum