7 başlıkla bu hafta nasıl geçti? (08.01.2022)

blog
08.01.2022

Türkiye enflasyonun gündemde olduğu bir haftayı geride bıraktı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) rakamlarına göre Aralık ayında yıllık enflasyon yüzde 36,1 ile 19 yılın zirvesine yükseldi. Yurtiçinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Döviz satışlarına ilişkin rakamlar da takip edildi. Bireysel emeklilik sistemi ile ilgili düzenlemeler içeren kanun teklifi ve dünyayı kasıp kavuran Omikron varyantının etkisiyle rekor seviyeye yükselen vaka sayıları da en çok konuşulan konular arasında öne çıktı.

Yurtdışında ABD'de zayıf gelen tarım dışı istihdam verileri, Euro Bölgesi'nde rekor kıran enflasyon öne çıktı. Siyaset tarafında ise Kazakistan'da patlak veren protestolar ve siyasi kriz takip edildi.

 

İşte 7 başlıkta geçen hafta...

 

1- Enflasyon 19 yılın zirvesine çıktı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Aralık ayına ilişkin enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre yıllık tüketici enflasyonu yüzde 36,08 ile Eylül 2002'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Üretici enflasyonu da yüzde 79,89 ile Şubat 2002'den bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

 

2- Merkez Bankası'ndan BOTAŞ'a tarihi döviz satışı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Aralık ayında BOTAŞ'a 3,4 milyar dolarlık döviz satışı gerçekleştirdi. Bu rakam 2014'ten bu yana TCMB'nin BOTAŞ'a yaptığı döviz satışları bakımından en yüksek rakam olarak kaydedildi.

 

3- ABD'de tarım dışı istihdam zayıf geldi

ABD'de Aralık ayına ilişkin tarım dışı istihdam verileri açıklandı. Omikron varyantının istihdam piyasasında etkisini henüz hissettirmemesine rağmen istihdam artışı 199 bin ile 400 binlik beklentinin altında kaldı. İşsizlik oranı ise Aralık'ta yüzde 3,9'a geriledi. Ortalama saatlik kazançlarda da beklentileri aşan gerçekleşmeler görüldü.

 

4- Euro Bölgesi enflasyonunda yeni rekor

Enflasyon Aralık ayında Avrupa Merkez Bankası’nın yükselişin geçici olduğu görüşünün aksine artışını sürdürerek rekor tazeledi. Tüketici fiyatları Aralık’ta yıllık yüzde 5 arttı. Önceki ay enflasyon yüzde 4,9 artarak rekor kırmıştı. Bloomberg’in anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini yüzde 4,8’di.

 

5- Kazakistan'da akaryakıt zamlarına yönelik protestolar sonrası hükümet istifa etti

Petrol zengini Kazakistan'da akaryakıta gelen zamlar sonrası başlayan protestoları takiben hükümet istifa kararı aldı. Kazakistan’da Başbakan Askar Mamin başkanlığındaki hükümetin ülkede LPG fiyatlarına yapılan zamma karşı düzenlenen protestolar nedeniyle istifa ettiği açıklandı.

 

6- Paketten çıkan BES düzenlemelerini sektör olumlu karşıladı

AK Parti grubu tarafından TBMM'ye sunulan yasa teklifi içinde bireysel emeklilik sistemine ilişkin olarak kısmi ödeme ve temlik gibi düzenlemeler de yer aldı. Sektör temsilcileri bu düzenlemelerin ne anlama geldiğini ve etkisini Bloomberg HT'ye değerlendirdi.

 

7- Vaka sayısı 68 bini aştı

Türkiye'de Perşembe günü 418 bin 823 Kovid-19 testi yapıldığı ve 68 bin 413 kişinin testinin pozitif çıktığı açıklandı.kaynak:bloomberg

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum