Türkiye'de ekonomi yönetiminin yeni önlemleri geçen haftanın gündeminde ilk sıralarda yer alırken, kira artışına tavan uygulaması da ses getirdi.
Küresel olarak ABD enflasyonu ve Avrupa Merkez Bankası faiz kararı geçen haftanın en önemli gelişmeleri oldu.
1- Makro ihtiyati sıkılaşma, yabancıya swap imkanı ve GES'te getiri oranı
Ekonomi yönetimi, yüksek enflasyonla mücadele için makro ihtiyati önlemler ile sıkılaşmaya giderken, yabancı yatırımcıya swap kanalını koşullu olarak yeniden açıyor. Gelire Endeksli Senet için 50 ile 100 milyar TL arasında bir miktar ile ihraç ve %25'in üzerinde, ancak 30'lara ulaşmayan bir getiri oluşacağı belirtiliyor.
2- Hazine: TL kullanımını, cazibesini artıracak uygulamalar sürecek
Hazine ve Maliye Bakanlığı önlemler paketinin ardından yaptığı yeni açıklamada serbest piyasa kurallarından taviz verilmeden TL kullanımını artıracak uygulamalara devam edileceğini belirtti.
3- BDDK'dan tüketici kredileri ve kredi kartları önlemi
BDDK, tüketici kredilerinde genel vade sınırını 50 bin ila 100 bin lira arasında değişen tutarlar için 24 ay, 100 bin liranın üzerindeki tutarlar için 12 ay olarak belirledi.
4- TL ticari kredilere uygulanan zorunlu karşılık oranı arttı
Türk lirası cinsinden ticari nitelikteki nakdi kredilere yüzde 10 düzeyinde uygulanan zorunlu karşılık oranı yüzde 20’ye yükseltildi.
5- Kira düzenlemesi Resmi Gazete'de
Konut kira artışlarını yüzde 25 ile sınırlayan yasa, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
6- ABD’de enflasyon yeniden 40 yılın zirvesinde
ABD’de Mayıs enflasyonu yıllık bazda yüzde 8.6’ya yükselerek tahminleri aştı. Bu 1981’den beri görülen en yüksek seviye oldu.
7- Varlık alım programını bitiren AMB'den Temmuz'da faiz artış sinyali
Avrupa Merkez Bankası (AMB) Haziran ayı toplantısında beklendiği gibi faiz oranlarında değişikliğe gitmedi. Banka normal varlık alım programını (APP) 1 Temmuz'da bitireceğini duyurdu. Temmuz'da 25 baz puanlık faiz artışına niyetli olduğunu belirten banka ayrıca bu yıl ve gelecek sene için enflasyon tahminlerini yükseltti.