7 başlıkla bu hafta nasıl geçti? (19.03.2022)

blog
19.03.2022

Geçen haftanın en önemli gündem maddesi Fed'in 2018 yılından bu yana ilk kez faiz artırması oldu. Yurtiçi piyasalarda ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz kararı izlendi. Faiz kararının ardından gelen yabancı kurum analizleri yüksek enflasyon beklentisine işaret etti. Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili devam eden diplomasi çabaları gündemde ilk sıralardaki yerini korudu.

İşte geride bıraktığımız haftada öne çıkan 7 gelişme

 

1- Fed 3 yıl sonra faiz artırdı

ABD Merkez Bankası (Fed), Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) politika faizini yüzde 0,25-0,50 aralığına yükseltti.

Böylelikle Fed Kasım 2018'den bu yana ilk kez faiz artışı kararı verdi.

Faizi yükseltme kararı alan Fed yılın geri kalanı için de 6 faiz artışı yönünde sinyal verdi. Fed'in noktasal grafiğinde özellikle yakın vade için şahin bir patika yönlendirmesi yapıldı. Noktasal grafikte 2022 sonu faiz öngörüsü yüzde 1,9 olurken, 2023 yılı için yüzde 2,8 olarak belirlendi.

 

2- Fed'in sıkılaşmaya başladığı haftada hangi merkez bankası ne karar aldı?

Fed'in 2018'den bu yana ilk kez faiz artışı kararı aldığı haftada birçok merkez bankası aynı oranda faiz artırım kararı alırken bazı bankalar ise sabit bırakmayı tercih etti.

 

3- Merkez Bankası faizi değiştirmedi, cari fazla beklentisini çıkardı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu faiz kararını açıkladı. TCMB politika faizini yüzde 14 seviyesinde tutma kararı alırken, barış ortamı ve baz etkisiyle enflasyonda gerileme sürecinin başlayacağını öngördü. Daha önceki metinlerinde bu yıl cari dengenin fazla vereceğini öngören TCMB, bu beklentisini terk etti.

 

4- Wall Street bankaları Türkiye'de yüzde 60 civarı enflasyon bekliyor

JPMorgan ve Goldman Sachs, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 14 seviyesinde sabit tutmasının ardından yayımladıkları analizlerde Türkiye'de enflasyonun yılın önemli kısmında yüzde 60 civarında seyredeceğine dikkat çekti.

 

5- Kremlin: Görüşmelerde önemli ilerleme olduğu haberleri yanlış

Rusya tarafından yapılan açıklamada Ukrayna ile yapılan görüşmelerde büyük ilerleme olduğu yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığı belirtildi.

 

6- ABD Başkanı Biden, Çinli mevkidaşı Şi ile görüştü

ABD Başkanı Joe Biden, Çinli mevkidaşı Şi Cinping'e Ukrayna savaşında Rusya'ya ekipman desteği vermenin sonuçları olacağı konusunda uyarıda bulundu. Beyaz Saray, Biden ve Şi'nin bugün yaptığı ve yaklaşık 2 saat süren video konferans görüşmesinin ardından yazılı açıklama yaptı.

Görüşmenin odağında Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik savaşı olduğuna işaret edilen açıklamada, Biden'ın ABD ve müttefiklerinin bu konudaki duruşu ve Rusya'ya uygulanan yaptırımlar konusunda Şi'ye detaylı bilgi verdiği aktarıldı.

 

7- Nikel piyasasında işler yine karıştı

Bir haftadır kapalı olan Londra Metal Borsası nikel piyasası Çarşamba günü yeniden açılışı sonrası Perşembe sabahı yaşanan bir dizi problemle tekrar gündeme geldi. Piyasanın kapalı kaldığı ve gönderilen birçok işlemin gerçekleşmediği piyasada bazı yatırımcılar güvenilirlik sorunlarını öne sürerek bir daha LME'de işlem yapmayacaklarını duyurdu.(bloomberg)

 

 

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum