7 Başlıkla Geçen Hafta (04.12.2021)

blog
04.12.2021

Küresel piyasalar geçen hafta yeni koronavirüs varyantı Omikron ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın şahin algılanan sözleri yankılanırken, Türkiye'de Merkez Bankası'nın Döviz müdahalesi, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nda yaşanan görev değişimi ve enflasyon verileri manşetlere çıktı.

 

İşte 7 başlıkta geçtiğimiz hafta

 

1- TCMB'den doğrudan döviz müdahalesi

TCMB döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edildiğini duyurdu. TCMB son olarak doğrudan döviz müdahalesini Ocak 2014'te 3,15 milyar dolarlık satışla yapmıştı.

 

2- Elvan'ın yerine Nebati atandı

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan görevinden ayrıldı. Elvan'dan boşalan koltuğa Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati atandı. Nebati kararın ardından Twitter hesabından yaptığı ilk paylaşımda "Rabbim, kolaylaştır, zorlaştırma, Rabbim hayırla sonuçlandır. İşimizde bize doğruluk ver, bizi muvaffak kıl. Sn. Cumhurbaşkanımızın şahsımı layık gördüğü Hazine ve Maliye Bakanlığı görevini hayırla ifa etmeyi, bize gösterdiği güvene layık olmayı Rabbim nasip etsin inşallah" ifadelerini kullandı.

 

3- Enflasyon 3 yılın zirvesine çıktı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Kasım ayına ilişkin tüketici ve üretici fiyat endekslerini yayımladı. Buna göre tüketici fiyatları Kasım'da yıllık yüzde 21,31 arttı. Böylelikle yıllık tüketici enflasyonunda Kasım 2018'den bu yana en yüksek seviye kaydedildi. Üretici fiyatlarında yıllık artış ise yüzde 54,62 ile 2002'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Bu rakamların ardından tüketici ve üretici enflasyonu arasındaki fark rekor kırdı.

 

4- Fitch, Türkiye'nin not görünümünü düşürdü

Fitch Ratings, “erken” olarak nitelendirdiği parasal gevşemenin yurtiçi güvende bozulmaya neden olduğunu belirterek, Türkiye’nin kredi notunun görünümünü “negatif”e indirdi. Fitch raporunda “Merkez Bankası’nın erken parasal gevşeme döngüsü ve daha fazla faiz indirimi veya 2023 seçimleri öncesi ek ekonomik teşvikler yurtiçi güvende erozyona yol açıyor. Bu durum lirada, gün içinde benzeri görülmemiş oynaklık dahil, keskin bir düşüş ve artan enflasyon olarak kendisini gösteriyor” değerlendirmesi yapıldı.

 

5- Kılıçdaroğlu TÜİK'e alınmadı

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) binasının önünde açıklamalarda bulundu. Kılıçdaroğlu, "Bu kurum enflasyon verilerini açıklıyor. Bu rakamlar güven vermiyor. Bütün vatandaşlara seslenmek istiyorum. Enflasyon gerçekten bunların iddia ettiği gibi mi?" ifadelerini kullandı.

 

6- Piyasa, 'şahin' Powell'ı nasıl değerlendirdi?

Fed Başkanı Jerome Powell, enflasyonun tahminlerden daha kalıcı olduğunun ortaya çıkmasıyla birlikte varlık alımlarının azaltmasının daha önce beklenenden birkaç ay önce tamamlamayı değerlendirmenin uygun olduğunu söyledi. Piyasa, Powell'ın bu sözlerini şahin algılarken, açıklamaların ardından verilere yönelik tepkisel fiyatlamaların etkili olacağı görüşü öne çıktı.

 

7- G7'den Omikron varyantına karşı "acil eylem" çağrısı

İngiltere’nin çağrısıyla acil toplantı düzenleyen G7 ülkelerinin sağlık bakanları, küresel toplumun, Kovid-19 Omicron varyantı tehdidiyle karşı karşıya olduğunu bildirdi.

Kaynak: Bloomberg

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum