7 başlıkta bu hafta nasıl geçti? (25.06.2022)

blog
25.06.2022

Küresel piyasalara geçen haftanın ilk sırasında faiz artışlarının devamının uygun olacağını düşündüklerini söyleyen Fed Başkanı Jerome Powell'ın ABD Senatosu'nda yaptığı konuşma damga vurdu. Resesyon ve işsizlik vurgusu, yatırımcıyı güvenli limanlara itti.

Ülkede ise bir önceki hafta alınan ekonomik kararları yenileri izledi. Tahsisli swap, konut kredilerine sınır getirilmesinin ardından haftanın son günü gelen ticari kredi kullanımına ilişkin karar dikkatle izlendi. Çalışanların gözü ve kulağı ise ilgili bakanlıklarda idi.

 

1 - BDDK'dan TL ticari kredi kullanımında yeni koşul

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu TL ticari kredilere yeni koşullar açıkladı. Buna göre Döviz varlıklarının TL karşılığı 15 milyon TL'yi aşmayan şirketlere kredi kullanım durumunda döviz varlıklarını 15 milyon TL üzerine çıkarmama şartı getirildi. 15 milyon TL üzeri döviz nakdi varlığı bulunan şirketler ise bu varlığı aktifinin ya da satış hasılatının yüzde 10'unu aşması durumunda yeni nakdi TL ticari kredi kullanamayacak.

 

2 - Bakan Bilgin: Enflasyonun üzerinde ek zam yapacağız

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Temmuz ayında kamu çalışanlarına yapılacak zamla ilgili, "Enflasyon ne gerçekleşirse onun üzerinde kamu çalışanlarımızı koruyan bir oranda ilave zam yapacağız. Türkiye'nin emekçileri endişe etmesinler." dedi. Bilgin, asgari ücretle ilgili görüşmelerin sürdüğünü, önümüzdeki hafta açıklanacağını kaydetti.

 

3 - Powell: İşsizliğin yükselme riski var

Powell, yarıyıllık Para Politikası Raporu'na ilişkin sunumunun ikinci gününde Temsilciler Meclisi'nin Finansal Hizmetler Komitesi'nde düzenlenen oturuma katıldı. Powell, iş gücü piyasasının sürdürülemez derecede ısındığına işaret ederek, sürdürülebilir maksimum istihdama dönülmesine ihtiyaç olduğunu ve bunun için enflasyonun düşürülmesi gerektiğini anlattı.

 

4 - eBay Türkiye'den çekiliyor

Küresel e-ticaret devi eBay, Gittigidiyor'u kapatarak Türkiye faaliyetine son veriyor. eBay, yaptığı yazılı açıklamada Türkiye iştirakı GittiGidiyor’u kapatacağını duyurdu. Şirket GittiGidiyor’un kapatılmasının ikinci çeyrek veya mali yıl bilançosuna somut etki yaratmasını beklemiyor.
GittiGidiyor birinci çeyrek sonu itibarıyla eBay’e yaklaşık 4 milyon aktif alıcı kazandırdı.

 

5 - Kriz kahini Roubini'den yeni tahmin

Ekonomist Nouriel Roubini, ABD'de bu yıl bir resesyon yaşanmasının olası olduğuna dikkat çekerek tahvil ve hisse fiyatlarında daha fazla düşüş yaşanabileceği uyarısında bulundu.

 

6 - Avrupa'da gaz endişesi büyüyor: Karneye bağlanabilir

Rusya'nın Avrupa'ya yolladığı doğalgazı kısmasıyla birlikte geçtiğimiz hafta yüzde 43 yükselen gösterge gaz fiyatları bu haftaya da yüzde 8 yükselişle başladı. Rusya'nın gaz savaşını körüklemesi Avrupa'da gaz dağıtımının belli limitler dahilinde yapılması riskini de beraberinde getiriyor.

 

7 - TCMB'nin net rezervi geriledi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın net rezervi 17 Haziran haftası itibariyle 7,4 milyar dolara geriledi.Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) rezervlerinde geçen hafta gerileme yaşandı.

 

 

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum