7 başlıkta geçen hafta neler oldu?

blog
09.04.2022

1. Enflasyon yüzde 60'ı aştı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mart ayına ilişkin tüketici ve üretici fiyat endekslerini yayımladı. Yıllık enflasyon yüzde 61,14 seviyesini görerek 20 yılın zirvesini yeniledi. Mart ayında en yüksek artış akaryakıt ürünlerindeki zamların etkisiyle ulaştırmada yaşandı. Ulaştırmanın ardından gıda en yüksek enflasyona sahip ana grup oldu. Üretici fiyatlarındaki üç haneli yıllık enflasyon Mart ayında da devam etti. Üretici-tüketici enflasyonu arasındaki makas Mart ayında da rekor kırdı.

 

2. Goldman Sachs ve JP Morgan Türkiye için enflasyon tahminlerini yükseltti

Goldman Sachs ve JP Morgan Türkiye için enflasyon tahminlerini yükseltti. Goldman Sachs bu yılın büyük bölümünde enflasyonun yüzde 65'in üzerinde kalacağını öngörürken Mayıs ve Haziran aylarında yüzde 67 civarında zirve seviyelerin görülebileceği tahminini paylaştı.

 

3. AB Rusya'ya 5. yaptırım paketi önerisini sundu

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya'nın Ukrayna'daki sivillere saldırdığını, bu nedenle ülkeye yönelik baskıyı artıracaklarını belirterek 5. yaptırım paketini önerdiklerini bildirdi.

 

4. İstanbul’da suya ve toplu ulaşıma zam

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi'nde, İSKİ'nin su fiyatlarına kademeli olarak öngördüğü zam teklifi oy birliği ile kabul edilerek, suya yüzde 29 zam yapıldı.

İstanbul'da toplu ulaşıma yüzde 40 zam geldi. İstanbul'da ulaşıma yapılan zamla birlikte taksimetre açılış ücreti 9,8 lira, kısa mesafe ücreti 28 lira oldu. Gelen zamlarla; Tam elektronik bilet ücreti 7,67 lira, tam abonman 602 lira, öğrenci abonman 109 lira, ilk aktarma 5,48 lira, taksi açılış ücreti 9,8 lira oldu.

 

5. ABD'den Türkiye'ye F-16 satışına yeşil ışık

ABD Dışişleri Bakanlığı Kongre'ye gönderdiği bir mektupta, Biden yönetiminin Türkiye'ye potansiyel F-16 savaş uçağı satışının ABD'nin ulusal güvenlik çıkarlarıyla uyumlu olacağına ve aynı zamanda NATO'nun uzun vadeli birliğine hizmet edeceğine inandığını söyledi.

 

6. ABD'den Rusya'ya yeni yaptırımlar

ABD, Buça'daki olayların ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kızlarını ve Rusya'nın iki bankasını yaptırım listesine alarak bu ülkeye yeni yatırımlara da yasak getirdi.

 

7. Dış ticaret açığında enerji etkisi

Ticaret Bakanlığı Mart ayına ilişkin öncü dış ticaret verilerini açıkladı. Mart ayında enerji ithalatındaki artışın da etkisiyle 8,24 milyar dolar dış ticaret açığı verildi.(bloomberg)

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum