7 başlıkta geçen hafta neler oldu? (16.04.2022)

blog
16.04.2022

1- İşsizlik Şubat'ta yüzde 10,7 oldu

TÜİK verilerine göre 15 yaş ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı Şubat ayında bir önceki aya göre 178 bin kişi azalarak 3 milyon 579 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,5 puanlık azalış ile yüzde 10,7 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 9,3 iken kadınlarda ise yüzde 13,4 olarak tahmin edildi.

 

2- Türk vatandaşlığına başvuru şartı değişiyor

Türk vatandaşlığına başvuruda şartlar değiştirilerek, alınacak gayrimenkulün değeri yükseltildi.

Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısında alınan karara göre; 250 bin dolar olan başvuru şartı 400 bin dolara yükseltildi.

 

3- Faizi sabit tutan Merkez Bankası'ndan makroihtiyati politika mesajı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini beklentilere paralel şekilde yüzde 14 seviyesinde bıraktı. Merkez Bankası ayrıca makroihtiyati politika setinin güçlendirilmesine karar verildiğini belirtti.

 

4- AMB varlık alımlarını daha hızlı bitirecek

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Nisan ayı toplantısında faiz oranlarını beklendiği gibi değiştirmedi. AMB varlık alımını 3. çeyrekte sona erdirme planını doğruladı. Christine Lagarde, kararın ardından koronavirüse yakalandığı için çevrimiçi katıldığı basın toplantısında enflasyona ilişkin yukarı yönlü risklerin arttığını belirtti.

 

5- Bütçe Mart'ta 69 milyar TL açık verdi

Merkezi Yönetim bütçe dengesi Mart'ta 68,97 milyar TL, faiz dışı dengesi 42,03 milyar TL açık verdi.

 

6- İhracatçılara ve turizmcilere uzun vadeli finansman geliyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Esnaf ve Sanatkarlar ile İftar Programı'nda yaptığı açıklamada, "Turizm sektöründe Döviz kazandırıcı hizmet veren firmalara yüzde 9'a kadar inen faiz oranlarıyla uzun vadeli Türk lirası finansmanı sağlıyoruz. İhracata dönük yatırımlara ilave yıllık yüzde 9'a varan faizle, TL cinsinden uzun vadeli finansman imkanı getiriyoruz." dedi.

 

7- İhracatçının TCMB'ye döviz satışında oran yüzde 40'a çıkarıldı

TCMB genelgesine göre ihracatçıların TCMB'ye döviz satışında oran yüzde 25'ten yüzde 40'a çıkarıldı.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum