AB: İran ile nükleer görüşmelerde ilerleme var

blog
13.05.2022

Avrupa Birliği’nin, nükleer anlaşma kapsamında İran ile görüşmeleri devam ediyor. Diplomatların 2015 anlaşmasına dönülmesinin zor olduğu yönündeki uyarılarına karşın, AB dünya güçleriyle bir nükleer anlaşmayı hayata geçime girişimlerinin iyiye gittiğini söylüyor.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell Almaya’da vermiş olduğu bir röportajında aylar süren tıkanıklığın ardından AB ile İran arasındaki görüşmelerin yeniden başlağını söyledi. Anlaşmanın sağlanması halinde İran küresel petrol piyasalarına geri dönebilir.

Borrell “Müzakereler durdurulmuştu ve şimdi yeniden başlıyor’’ dedi.

AB müzakereleri koordinatörü Enrique Mora ise Tahran ziyaretini “Beklenenden iyi” şeklinde yorumladı. Mora’nın bu yorumu Mart ayında diplomasinin durmasından bu yana nadir olarak görülen olumlu bir değerlendirmesiydi.

2015'te imzaladığı ancak üç yıl sonra Trump'ın çekilmeye karar verdiği İran ile yapılan nükleer anlaşma, petrol ihracatını da kapsayan yaptırımların hafifletilmesi karşılığında İran'ın nükleer programının durdurulmasını içeriyordu.

 

 

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum