ABD 10 yıllık tahvil getirisi 16 yılın en yüksek seviyesinde

blog
23.10.2023

ABD 10 yıllık tahvil getirisi 16 yılın en yüksek seviyesinde

 

ABD'nin 10 yıllık tahvil getirisi ABD Merkez Bankası’nın (Fed) yüksek faiz oranlarını sürdüreceği beklentilerinin etkisiyle yüzde 5'i aşarak 2007'den bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

 

ABD’nin 10 yıllık tahvili getirisi 9 baz puan artışla 16 yıldan bu yana ilk kez yüzde 5'i aştı. Getiri bu ay, bazı Fed yetkililerinin beklenenden güçlü gelen ABD verileri karşısında şahin açıklamalarda bulunmasıyla 40 baz puandan fazla arttı.

Fed Başkanı Jerome Powell geçen hafta yaptığı açıklamada, Kasım toplantısında faiz oranlarını sabit tutma eğiliminde olduklarını, ancak dirençli bir ekonominin enflasyon risklerini körüklemesi durumunda tekrar faiz artırımına açık olacaklarını belirtmişti.

Küresel tahvil göstergesinin yüzde 5'lik psikolojik seviyenin üzerine çıkması, yatırımcıların, Fed ve diğer merkez bankalarının, faiz artırımlarını yakında durdursalar bile, yapışkan enflasyon ortamında borçlanma maliyetlerini hızlı bir şekilde azaltma ihtimalinin düşük olduğu varsayımını gösteriyor.

TD Securities stratejistleri Gennadiy Goldberg ve Molly McGown yayımladıkları bir notta, “Yakın vadede seviyeler cazip görünse de, yatırımcılar teknik zayıflığın ortasında düşen bıçağı yakalamak yerine muhtemelen katalizörleri (jeopolitik riskler veya yavaşlayan veriler gibi) beklemeye devam edecekler.” dedi. (HT)

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum