ABD büyümesi 2 yılın zirvesine yükseldi

blog
26.10.2023

ABD büyümesi 2 yılın zirvesine yükseldi

 

ABD ekonomisi, üçüncü çeyrekte tüketici harcamalarındaki artışın etkisiyle yıllık bazda yüzde 4,9 ile 2021'den bu yana en hızlı büyümesini gerçekleştirdi. Beklenti büyümenin yüzde 4,5 olması yönündeydi.

 

ABD ekonomisi, geçtiğimiz çeyrekte tüketici harcamalarındaki artışın etkisiyle yaklaşık iki yılın en hızlı büyümesini gerçekleştirdi.

Hükümetin Perşembe günü yaptığı ön tahmine göre Gayri Safi Yurtiçi Hasıla, yıllık bazda yüzde 4,9'a çıkarak ikinci çeyrekteki hızın iki katından fazla hızlandı. Ekonominin ana büyüme motoru olan kişisel harcamalar da yüzde 4 artışla 2021'den bu yana en büyük artışı gerçekleştirdi.

Bununla birlikte yakından izlenen bir temel enflasyon ölçüsü olan PCE Fiyat Endeksi de yüzde 2,4 ile 2020’den bu yana en yavaş hızına geriledi.

Dünyanın en büyük ekonomisi, yüksek fiyatlar ve borçlanma maliyetlerindeki hızlı artış karşısında kararlılığını koruyarak tahmincilerin beklentilerini defalarca gölgede bıraktı ve resesyon korkularını hafifletti.

Bu dayanıklılığın arkasındaki temel itici güç, hane halkı talebini artırmaya devam eden iş piyasasının kalıcı olarak sergilediği güçlü performans oldu.

 

Dördüncü çeyrekteki ekonomik momentumun kalıcılığının, Fed yetkililerinin önümüzdeki dönem için faizleri yeniden artırıp artırmama konusunda karar vermelerini yardımcı olacağı değerlendiriliyor.

Birçok ekonomist, yılın son aylarında borçlanma maliyetlerinin büyük kalem alımlarının sınırlaması ve öğrenci kredi ödemelerinin yeniden başlamasıyla büyümenin yavaşlamasını bekliyor.

Öte yandan talebin güçlü kalması halinde enflasyonun Fed’in yüzde 2’lik hedefinin üzerinde kalması riskini doğurabileceği ve daha sıkı bir para politikası gerektirebileceği belirtiliyor.

Gelecek haftaki toplantıda politika yapıcıların faiz oranını değiştirmemesi beklenirken bazı yetkililer hükümetin borçlanma maliyetlerindeki hızlı artış nedeniyle temkinli olma çağrısında bulunuyor.

ABD’de 10 yıllık tahvil getirisi bu hafta başında 16 yıldır ilk kez yüzde 5’in üzerine çıkmıştı.

Fed Başkanı Jerome Powell geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada faiz oranlarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi’ne atıfta bulunarak, “Belirsizlikler, riskler ve kat ettiğimiz mesafe göz önüne alındığında, komite dikkatli şekilde ilerliyor” şeklinde konuşmuştu.

Şu anda kadar veriler enflasyonun düşmeye devam ettiğini gösteriyor. Fed tarafından yakından takip edilen ve oynaklık gösteren gıda ve enerji maliyetlerini hariç tutulduğu Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) Endeksi üçüncü çeyrekte yüzde 2,5’lik beklentinin altında yüzde 2,4 olarak gerçekleşti.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum