ABD-Çin ilişkileri tekrar geriliyor

blog
17.02.2023

İki süper güç ABD ve Çin arasında yaşanan balon krizi bir parça yumuşarken Tayvan’a yeni bir üst düzey ziyaret ilişkileri yeniden gerebilir.

Financial Times’ın haberine göre ABD Savunma Bakanlığı’nın Çin'den sorumlu en üst düzey bürokratı Michael Chase önümüzdeki günlerde Tayvan’ı ziyaret edecek.

Böylece Ağustos ayında tansiyonu üst seviyeye çıkaran Nancy Pelosi ziyaretinden sonra 40 yıl içinde Tayvan’ı ikinci kez üst düzey bir Amerikalı yetkili ziyaret etmiş olacak.

ABD Başkanı Joe Biden ise balon krizini görüşmek üzere Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile görüşme niyetinde olduğunu söyledi. Biden, Çin ile rekabeti “sorumlu bir şekilde yöneteceklerini ve rekabeti bir krize dönüştürmeyeceklerini” söyledi.

 

Çin ihracat yasağı getirdi

Pekin yönetimi, çok kısa bir süre önce egemenlik ihtilafı içinde olduğu Tayvan'a silah satışı nedeniyle ABD'li iki savunma şirketine ithalat ve ihracat yasağı getirmişti.

Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada, ABD'li Lockheed Martin ile Raytheon'un iştiraki Füze ve Savunma şirketlerinin "güvenilmez kuruluşlar listesi"ne alındığı açıkladı.

Bu şirketlerin Çin ile bağlantılı ithalat ve ihracat faaliyetlerinin yasaklandığı belirtilen açıklamada, ayrıca şirketlerin ülkede yeni yatırım yapmasının ve üst düzey yetkililerinin ülkeye girişlerinin engelleneceği de kaydedilmişti.

Çin, Eylül 2022'de, Tayvan'a 1,1 milyar dolarlık silah satışında payları olduğu gerekçesiyle Boeing Defense ve Raytheon şirketlerinin üst yöneticileri Ted Colbert ile Greg Hayes'e yaptırım uygulama kararı almıştı.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum