ABD'de dikkatler tarım dışı istihdam verisinde

blog
06.05.2022

ABD’de kritik istihdam verileri bugün açıklanacak.

Mart ayında 431 bin kişi artan tarım dışı istihdamda 380 bin yükseliş açıklanacağı öngörülüyor. Bloomberg Economics, rakamların, konut gibi ekonominin faiz oranına en duyarlı sektörlerinden bazılarında talebin yavaşladığını gösterebileceği değerlendirmesini yapıyor.

Bloomberg anketine göre ortalama saatlik ücretlerde aylık yüzde 0,4, yıllık yüzde 5,5 artış açıklanması bekleniyor. İşsizlik oranının da yüzde 3,6’dan yüzde 3,5’e gerilediği tahmin ediliyor.

Bu beklentinin gerçekleşmesi halinde ülkedeki işsizlik oranı 1960’lardan bu yana en düşük seviyeye inmiş olacak. İşgücü piyasalarına ilişkin araştırmalar yapan Burning Glass Institute’un Başekonomisti Gad Levanon’a göre ABD’de bir resesyon yaşanmadığı sürece işsizlik oranı tarihsel olarak en düşük seviyelere inmeye devam edecek. Bloomberg Economics’in hesaplamalarına göre de ABD işsizlik oranının aralık ayına kadar yüzde 3’e ve hatta bu seviyesinin altına gerilemesi mümkün.

 

Fed Başkanı Powell'dan istihdam mesajları

Fed Başkanı Jerome Powell, Mayıs ayı faiz kararının ardından yaptığı basın toplantısında ülkedeki istihdam piyasasına ilişkin değerlendirmelerde de bulunmuştu.

Ekonomik faaliyetin ilk çeyrekte gerilemesine rağmen hanehalkı harcamaları ve işletme sabit yatırımlarının hızlı şekilde artmaya devam ettiğini belirten Powell, iş gücü piyasasının ise güçlenmeye devam ettiğini ve son derece sıkı olduğunu kaydetti.

Powell, iş gücü arzının sınırlı kaldığına dikkati çekerek, işverenlerin açık iş pozisyonları doldurmakta zorlandığını ve ücretlerin uzun yıllardan bu yana en hızlı şekilde arttığını anlattı.

Enflasyonun uzun vadeli yüzde 2 hedefinin oldukça üzerinde kalmaya devam ettiğine işaret eden Powell, tedarik sıkıntılarının beklenenden daha uzun sürdüğünü, fiyat baskılarının daha geniş bir mal ve hizmet yelpazesine yayıldığını aktardı.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum