ABD'de haziran enflasyonu negatif

blog
11.07.2024

ABD'de Haziran ayına ilişkin enflasyon verileri yayımlandı. Veriler Haziran ayında ülkede enflasyonun soğuduğuna işaret etti. Aylık olarak ABD'de Mayıs 2020'den bu yana ilk kez negatif aylık enflasyon görüldü.

 

ABD'de tüketici fiyatları Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 0,1 azaldı. Yüzde 0,1'lik gerilemeyle salgından 2020 Mayıs ayından bu yana ilk kez negatif enflasyon kaydedildi.

Yıllık bazda bakıldığında da Haziran ayında enflasyonun yüzde 3'e gerilediği görüldü.

Çekirdek göstergeler de beklentilerin altında kaldı. Haziran ayında gıda ve enerji hariç tüketici fiyatları aylık yüzde 0,1 arttı. Bu veriye ilişkin beklenti yüzde 0,2 olarak belirlenmişti.

Yıllık olarak ise artış yüzde 3,3 ile yüzde 3,4'lük beklentinin altında gerçekleşti.

Verilerden önce Senato'da sunum yapan Fed Başkanı Jerome Powell, enflasyon konusunda henüz güvenli olmadığını söylemişti.

Fed Başkanı Jerome Powell Senato sunumunda işgücü piyasasındaki risklere dikkat çekerken faiz artış zamanlamasına ilişkin net açıklama yapmadı.

Salı günü ABD Senatosu’nda konuşan Powell son verilerin iki yıl öncesine göre işgücü piyasasında ciddi bir soğumaya işaret ettiğini belirtti. Yüksek enflasyonun karşılaştıkları tek risk olmadığını savunan Powell çok erken faiz indirmenin enflasyonda iyileşmeyi durdurabileceğini söylese de çok geç faiz indirmenin risklerine dikkat çekti.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum