ABD'de işsizlik maaşı başvurularında gerileme (9 Şubat 2024)

blog
09.02.2024

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları son üç hafta içerisinde ilk kez gerileme kaydederek ABD'de istihdam piyasasına yönelik ısınma sinyalleri verdi.

 

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları son üç haftada ilk kez düşerek işverenlerin hâlâ büyük ölçüde çalışanlarını ellerinde tuttuklarını gösterdi.

Çalışma Bakanlığı verilerine göre, 3 Şubat haftasında ülkede işsizlik maaşı başvuruları 9 bin azalarak 218 bine geriledi. Bloomberg'in ekonomistlerle yaptığı bir ankette medyan tahmin 220 bin olarak belirlenmişti.

İşsizlik yardımı alanların sayısını gösteren devam eden başvurular ise 27 Ocak'ta sona eren haftada 1,87 milyona geriledi.

İşgücü piyasası son aylarda beklenmedik derecede güçlü seyrederek tüketici harcamalarını destekledi.

Ancak United Parcel Service Inc. gibi şirketlerden ve teknoloji sektöründen son zamanlarda gelen yüksek profilli işten çıkarma duyuruları, önümüzdeki aylarda çalışanlara olan talebin yavaşlayacağına işaret edebilir.

Haftalık işsizlik maaşı başvuruları dalgalı bir seyir izliyor. Kısa vadeli dalgalanmaları yumuşatmaya yardımcı olan dört haftalık hareketli ortalama 212 bin 250'ye çıkarak Aralık sonundan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Mevsimsel değişiklikleri dikkate almayan düzeltilmemiş ilk başvuru verileri ise 31 binden fazla düşerek yaklaşık 232 bin 700'e geriledi.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum