ABD'de kısa vadeli enflasyon beklentileri sıçradı

blog
23.02.2022

Tahvil yatırımcılarının kısa vadeli ABD enflasyonu beklentileri petrol, doğalgaz ve kömür fiyatlarının yükselmesi; jeopolitik gelişmeler sonucunda zaten yükselmiş durumda olan fiyat baskılarının daha da artacağı endişeleri gibi sebeplerle tırmanışa geçti.

ABD’nin enflasyona endeksli tahvillerinin getirisi ile aynı vadeli Hazine tahvillerinin getirisi arasındaki farkı ölçen 2 yıllık başabaşoranı dün itibarıyla 9 baz puan artışla Bloomberg’in veriyi hesaplamaya başladığı 2004’ten bu yana en yüksek seviyesi olan yüzde 3,76’ya kadar çıktı.

 

 

5 yıllık başabaş oran ise 4 baz puan artışla yüzde 2,98’e dayandı. Uzun vadeli enflasyon beklentilerinde yaşanan artış daha sınırlı oldu. 10 yıllık başabaşoranı sadece 3 baz puan arttı ve yüzde 2,47 oldu. Bu oran kasım ayında Mart 2005’ten bu yana en yüksek seviyesi olan yüzde 2,78’i test etmişti.

ABD’de enflasyon 40 yılın en yüksek seviyelerinde seyrederken, dün açıklanan şubat ayı Tüketici Güveni göstergeleri eylülden bu yana en düşük seviyelere işaret etti. Aberdeen Asset Management Yatırım Direktörü James Athey bu durumu bir “stagflasyon şoku” olarak değerlendirdi.(bloomberg)

 

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum