ABD'de konut fiyatları 6. ayda da düştü

blog
28.02.2023

S&P CoreLogic Case-Shiller, Aralık ayına ilişkin ulusal konut fiyat endeksi verilerini yayımladı.


Buna göre ulusal konut fiyat endeksi yıllık bazda yüzde 5,8 arttı. Önceki ay artış yüzde 7,62 olmuştu.

20 kentteki konut fiyatlarına ilişkin endeks, aylık yüzde 0,51 düştü. Böylece düşüş 6. ayda da devam etti. Fiyatlar yıllık bazda da 4,65 arttı. Kasım ayında yıllık artış yüzde 6,7 olmuştu.

2022'nin son ayında yüksek konut kredisi faizlerinin etkisiyle konut talebi düştü. Pandemi boyunca yükselen fiyatlar da satışları baskıladı.

S&P Dow Jones Endeksi Genel Müdürü Craig Lazzara yüksek faizlerin fiyatlar üzerinde baskı unsuru olduğunu belirterek "Ekonomideki zayıflama ve resesyon ihtimali de konut alımını sınırlandırıyor. Bu beklentiler doğrultusunda konut fiyatlarının gerilemeye devam ettiğini görebiliriz" değerlendirmesini yaptı.

 

Yine bugün açıklanan verilere göre mal ticareti açığı, Ocak'ta aylık bazda yüzde 2 artarak 91,5 milyar dolar oldu.

ABD Ticaret Bakanlığı, ocak ayına ait mal ticareti dengesi, toptan eşya ve perakende stoklarına ilişkin verileri açıkladı.

Buna göre, öncü dış ticaret açığı olarak adlandırılan mal ticareti açığı, ocakta bir önceki aya kıyasla yüzde 2 artarak 91,5 milyar dolara yükseldi. Bu, 3 ayın en yüksek seviyesi oldu.

Mal ticaret açığı, geçen yıl aralık ayında 89,7 milyar dolar olarak kaydedilmişti.

Söz konusu dönemde mal ihracatı yüzde 4,2 artışla 173,8 milyar dolara, mal ithalatı da yüzde 3,4 yükselişle 265,3 milyar dolara çıktı.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum