ABD’de uzun vadeli enflasyon beklentisi 12 yılın zirvesinde

blog
11.11.2023

ABD’de uzun vadeli enflasyon beklentisi 12 yılın zirvesinde

 

ABD’de tüketici güveni Kasım’da düşüşünü sürdürerek 6 ayın en düşük seviyesine indi. Uzun vadeli enflasyon beklentisi ise ekonomiye dair endişelerle 12 yılın zirvesine çıktı.

 

ABD’li tüketicilerin uzun vadeli enflasyon beklentisi Kasım ayında 2011’den beri en yüksek seviyeye ulaştı. Yüksek faiz oranları ve ekonomik görünüme dair endişeler bu yükselişte etkili oldu.

Tüketiciler 5 ile 10 yıl içinde yıllık enflasyonun yüzde 3,2’ye yükselmesini bekliyor, önceki ay yapılan ankette bu oran yüzde 3’ti. Gelecek yıl için enflasyon beklentisi de yüzde 4,2’den yüzde 4,4’e yükseldi.

Michigan Üniversitesi Tüketici Güveni ise Kasım’da 60,4’e geriledi. Bu, 6 ayın en düşük seviyesi olarak kayda geçti.

Beklenti endeksi 59,3’ten 56,9’a inerken cari koşullar endeksi 70,6’dan 65,7’ye geriledi.

Anket Yöneticisi Joanne Hsu kalıcı enflasyon beklentisi ve yüksek borçlanma maliyetlerinin yanı sora istihdamdaki zayıflamanın tüketici harcamalarında güçlenme ve ekonomik büyüme beklentilerini desteklemediğini belirtti. Son verilere göre ülkede işsizlik oranı 2022’den beri en yüksek seviyeye çıkmıştı. (HT)

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum