ABD'den rekor petrol üretimi tahmini

blog
09.08.2023

ABD'den rekor petrol üretimi tahmini

 

ABD Enerji Enformasyon İdaresi tarafından yayımlanan bir rapora göre ABD'nin bu yıl petrol üretimi daha önce öngörülenden daha hızlı artacak. Rapora göre üretim 2024 yılında ABD'de ve küresel çapta artış gösterecek.

 

ABD Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) tahminlerine göre, bu yıl ABD petrol üretimi önceden tahmin edilenden daha hızlı artacak ve Suudi Arabistan'ın üretim kesintileri nedeniyle daralan bir pazara ek ham arz sağlayacak.
EIA’nın Salı günü yayınladığı aylık bir rapora göre, beklenenden yüksek kuyu verimliliği ve yükselen ham petrol fiyatları, ABD üretimini 2023'te daha önceki 12,6 milyon varillik tahminden 12,8 milyon varillik rekor seviyeye yükseltmeye yardımcı olacak. ABD, 2022'de günde ortalama 11,9 milyon varil petrol çıkarmıştı.
ABD’nin ilave petrol üretimi, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve müttefiklerinin fiyatları desteklemek için üretimi kısmasının ardından daralan pazarın arzına yardımcı olacağı değerlendiriliyor.

OPEC lideri Suudi Arabistan geçtiğimiz günlerde günlük 1 milyon varillik üretim kesintisini bir ay daha uzatarak üretimini son yılların en düşük seviyesine getirmişti.

 

Hem ABD'de hem dünyada üretimin artması bekleniyor

Hem ABD'de hem de küresel olarak üretimin gelecek yıl daha da artması bekleniyor. EIA, dünya üretiminin bu yıla göre günde 1,7 milyon varil artışla 2024 yılında günde 103 milyon varile çıkacağını öngördü. Bu büyümenin yüzde 70'inden fazlasının başta ABD, Brezilya, Kanada, Guyana ve Norveç olmak üzere OPEC dışı ülkelerden gelmesi bekleniyor.
Ajans, ABD üretiminin gelecek yıl günde 13,1 milyon varile çıkacağını söyledi.Öte yandan, EIA, ABD'nin bu yıl rafine ürün tüketiminin daha önce beklenenden daha düşük olacağını kaydetti. ABD hava yolculuğu artışının ivme kaybetmesi nedeniyle, ülke üçüncü çeyrekte önceki tahmine göre yüzde 4 daha az jet yakıtı kullanacak.
Kurumun benzin ve motorin tüketimi tahminleri de hem üçüncü çeyrek hem de tüm yıl için daha düşük ayarlandı.Bununla birlikte EIA'nın bu yıl ABD'deki toplam petrol talebine ilişkin tahmini, sıvı doğalgaz kullanımının artması nedeniyle yükseltildi. (BB)

 

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum