ABD'den Venezuela'ya yaptırım kararı

blog
31.01.2024

ABD Dışişleri Bakanlığı, muhalefet adaylarının yasaklanmasının ardından ABD’nin Venezuela’nın altın, petrol ve doğalgaz sektörüne yönelik yaptırımlarını yeniden uygulayacağını açıkladı.

 

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller Salı günü yaptığı açıklamada, Venezuela’da başkanlık seçimlerine muhalefet adaylarının katılmasının yasaklanması sebebiyle ABD’nin Venezuela’nın altın, petrol ve doğalgaz sektörüne yönelik yaptırımlarını yeniden uygulayacağını belirtti.

Venezuela Petrol Bakanı Pedro Tellechea, Caracas'ta düzenlenen bir hükümet etkinliğinde gazetecilere verdiği demeçte, Venezuela'nın ABD yaptırımlarının yeniden uygulanması dahil her türlü senaryoya hazır olduğunu söyledi. Tellechea, "Her türlü durumla yüzleşmeye hazır güçlü bir endüstri bulacaklar" ifadelerini kullandı.

 

Venezuela Ulusal Meclis Başkanı (AN) Jorge Rodriguez, Venezuela Yüksek Mahkemesinin (TSJ), muhalefetin Devlet Başkanı adayı Maria Corina Machado hakkında 15 yıl siyasi yasak cezasını onamasının ardından ABD'nin yeni yaptırım tehdidine yanıt vermişti.

Basın mensuplarına açıklamada bulunan Rodriguez, "Önümüzdeki günlerde ülkemize yönelik, (Washington) onların alacakları tek taraflı kararları yakından takip edeceğiz. Bize yönelik uygulanan tüm yaptırımların kaldırılmasını istiyoruz. Eğer aksi bir durum olursa cevabımız sert ve kararlı olacak" ifadesini kullanmıştı.

ABD hükümetinden hafta sonu yapılan açıklamada, TSJ'nin muhalif liderlerle ilgili aldığı siyasi men kararını "derin endişe verici" olarak vurgulanmış ve Venezuela'ya yönelik yaptırım politikasının gözden geçirileceği bildirilmişti.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum