ABD ekonomisi 4. çeyrekte beklentilerin üzerinde büyüdü

blog
27.01.2023

ABD Ticaret Bakanlığı, Ekim-Aralık dönemine ait Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) verisine ilişkin nihai tahminlerini açıkladı.

Buna göre, ABD'de GSYH 2022 yılının 4. çeyreğinde yıllıklandırılmış olarak yüzde 2,9 arttı. Bloomberg’in gerçekleştirdiği ankete katılan ekonomistler, ekonominin 4. çeyrekte yüzde 2,6 büyümesi yönünde öngörüde bulunmuştu.

Ekonominin en büyük bölümünü oluşturan kişisel tüketim ise yüzde 2,1 ile tahminlerin altında bir artış gösterdi.

Ülke ekonomisi, geçen yılın ilk çeyreğinde yüzde 1,6 ve ikinci çeyreğinde yüzde 0,6 küçülmesinin ardından üçüncü çeyrekte yüzde 3,2 büyümüştü. Geçen yılın ilk yarısında art arda iki çeyrekte yaşanan daralma, resesyon endişelerini artırmıştı.

Ekonomistler nasıl yorumladı?

City Index Analisti Fawad Razaqzada’ya göre beklenti üzeri gelen bir büyüme resesyon korkularını yumuşatabilir. Razaqzada bu durumun riskli varlıklar için pozitif olacağını düşünüyor. Ancak kişisel tüketim verisinde kötümser sinyaller de bulmak mümkün.

Kişisel tüketim dördüncü çeyrekte yüzde 2,1 ile ekonomist beklentilerinin altında kaldı. Enflasyona göre düzeltilmiş yurtiçi tüketicilere satışlar da sadece yüzde 0,8 büyüdü.

Bloomberg TV’ye konuşan Stifel Nicolaus & Co. Başekonomisti Lindsey Piegza ABD ekonomisinin belkemiği tüketim cephesine bakıldığında net bir şekilde ivme kaybından bahsetmenin mümkün olduğunu belirtti.

Piegza “Sağlıklı tüketici olmadan pozitif büyüme beklemek zor. Resesyona doğru sendeliyoruz” değerlendirmesini yaptı. Ernst & Young LLP. Başekonomisti Gregory Daco’ya göre de tüketimdeki bu yavaşlama kötüleşirse Fed’in faiz patikasını tersine çevirmesi gerekebilir. Daco “2023 sonlarında birkaç faiz indirimi ihtimal dahilinde” dedi.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum