ABD enflasyon verisi sonrası gram altın ne durumda ?

blog
14.12.2022

Altın, ABD enflasyon verilerinin beklenenden yavaş gelmesinin ardından Federal Rezerv'in faiz artışlarını yumuşatabileceğine dair fiyatlamaların yoğunlaşmasıyla Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyesine yakın bir yerde sabitlendi.

Değerli metal, Fed'in daha az şahin olabileceği beklentileri üzerine Eylül ayının en düşük seviyesinden bu yana neredeyse yüzde 12 değer kazandı. Spot altın Salı günü gelen ABD enflasyonunun önemli bir göstergesinin bir yıldan fazla bir süredir en küçük aylık artışını kaydetmesi sonrası ons başına 1.800 doları aştı.

Gram altında yeni bir rekor daha kırıldı

Gram altında da Salı günü görülen yüksek seviyeler devam ederek sabah saatlerinde yeni rekor kırıldı. Ons altın ve Dolar/TL kuru üzerinden yapılan hesaplamaya göre gram altın 1.086 TL ile rekor tazelemiş oldu.

Enflasyonun en kötüsünün geride kaldığına dair göstergeler, Fed'in gelecek yıl faiz artış hızını yavaşlatabileceğini gösteriyor. ABD Merkez Bankası’nın Çarşamba günkü toplantıda 50 baz puanlık bir artış duyurması bekleniyor.

Commonwealth Bank of Australia Emtia Analisti Vivek Dhar, "ABD’nin TÜFE'de beklenenden daha zayıf artışına yanıt olarak altın vadeli işlemlerinin yükseldiğini görmek çok şaşırtıcı değil. ABD doları ve ABD 10 yıllık reel getirileri hakkındaki mevcut görüşümüz, altın vadeli işlemlerinin önümüzdeki yıl muhtemelen 1.750-1.850 dolar aralığında seyredeceğini gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum