ABD hükümetinin kapanma riski devam ediyor

blog
13.11.2023

ABD’de Cumhuriyetçiler ile Demokratlar arasında federal ödemelerin devam etmesinin önünü açan geçici yasa tasarısının süresi 18 Kasım Cumartesi itibarıyla sona eriyor.

 

ABD’de Cumhuriyetçiler ile Demokratlar arasında sağlanan son dakika uzlaşısıyla federal ödemelerin devam etmesinin önünü açan geçici yasa tasarısının süresi 18 Kasım Cumartesi itibarıyla sona eriyor.Yani ABD hükümeti bir kez daha kapanma riskiyle karşı karşıya.

Cumhuriyetçiler ile Demokratlar arasında başta Ukrayna ve İsrail’e yeni yardım paketi olmak üzere bir dizi konuda anlaşmazlık yaşanmaya devam ediyor. Federal bütçe konusundaki çekişme aynı zamanda aşırı sağcı muhaliflerin Kevin McCarthy’yi son geçici bütçe konusunda Demokratlarla bir anlaşmaya vardığı için görevden almasının ardından geçen ay bu göreve seçilen yeni Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi Sözcüsü Mike Johnson için de ilk liderlik sınavını teşkil ediyor. Johnson haftasonunda krizi aşmak için iki adımlı bir plan açıkladı.

Paket, sağ kanadının zorladığı derin harcama kesintilerini içermiyor, bunun yerine finansmanı mevcut seviyelerinde uzatıyor. Kritik tarihe 1 haftadan kısa bir süre kala gelen bu teklif Demokratlar ile Cumhuriyetçilere ayrılıkları gidermeleri için çok az zaman tanıyor.

Ancak Johnson’ın bazı muhafazakarların talep ettiği harcamalarda yüzde 30’luk acil kesintiyi ve ABD sığınma kanunu değişikliklerini uygulamayı reddetmesi uzlaşma sağlanmasına yönelik umutları artırdı. İsrail ve Ukrayna’ya yapılacak yeni yardım finansmanını göz ardı eden teklif, bazı devlet kurumlarının finansmanını ocak ayına, diğerlerini ise şubat ayına kadar uzatmayı öngörüyor.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum