ABD: İran ile nükleer görüşmelerde sınırlı ilerleme kaydedildi

blog
05.01.2022

İran ile nükleer görüşmeler yeniden başlarken ABD'den görüşmelerde sınırlı ilerleme mesajı geldi.

Uzun bir aradan sonra Pazartesi günü Viyana’da tekrar başlayan görüşmelerde 2015’te yapılan anlaşmayı tekrar hayata geçirmek hedefleniyor.

ABD ve Avrupalı müttefikler petrol için olanlar da dahil yaptırımların kaldırılması karşısında İran’ın nükleer çalışmalarını durdurmayı amaçlayan anlaşmanın etkili olabileceği zaman penceresinin git gide daraldığı konusunda uyarılarda bulunuyorlardı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Salı günkü toplantıda bu konunun tekrar altını çizdi fakat daha olumlu bir yol haritasının mümkün olduğuna dair işaretler de verdi.

Price, gelişmeleri değerlendirirken “Aralık başında görüşülmesi gereken sıkıntılı konuları belirlemekle ilgili bazı ilerlemeler oldu. Bu konuların arasında İran’ın nükleer çalışmalarının kontrolüyle ilgili işbirliği taahhütleri ve yaptırımların kaldırılması gibi başlıklar var. Şu anda Viyana görüşmelerinin merkezinde bu konular var” ifadelerini kullandı.

Diplomatların anlaşmayı canlandırma çabalarının sonuçsuz kalması uzun süredir askıda duran anlaşma için umutların azalmasına neden oluyordu. Bu durum 2022 yılı küresel petrol piyasaları için en büyük belirsizlik olarak görülüyor. kaynak:bloomberg

 

 

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum