ABD'li regülatör Çinli şirketlerden daha fazla şeffaflık istedi

blog
21.12.2021

 

ABD’de menkul kıymetler düzenleyici kuruluşu SEC’in yeni düzenlemesine göre, ABD’de işlem gören Çinli firmaların, yatırımcılara oluşturabilecekleri riskler konusunda daha fazla açıklamada bulunmaları gerekecek.

SEC’in şirketlerden gelen açıklamaları gözden geçirmekle sorumlu birimi, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, söz konusu firmaların, federal menkul kıymet yasaları ile uyum için daha açık ve kolayca görünen açıklamalar yapmaları gerektiğini kaydetti. Kuruluş ayrıca, özel amaçlı şirket alım firmalarının, sponsorlarının ya da üst düzey yöneticilerinin çoğunluğunun Çin’de yerleşik olup olmadıklarını ya da şirket birleşme hedefinin Çin’de yer alıp almadığını belirtmeleri gerektiğini duyurdu.

SEC’in şirket finans birimi, yaptığı açıklamada, “Son dönemdeki gelişmeler, merkezi ya da faaliyetlerinin çoğunluğu Çin Halk Cumhuriyeti’nde bulunan şirketlere yatırımlarla ilgili riskleri ön plana çıkarıyor. Bu endişeler ışığında, birimimiz Çin merkezli şirketlere, bu şirketlerle ilişkili yasal ya da faaliyet riskleri konusunda daha açık ve kolayca görünen açıklamalarda bulunmalarını isteyen bir talepte bulunmuştur” dedi.

 

Paravan şirketlere yönelik açıklamalar

SEC, söz konusu şirketlerin, ABD Borsalarına kote olabilmek için kullandıkları paravan şirketlere ilişkin daha belirgin açıklamalar yapma konusunda özellikle dikkatli olmaları gerektiğini kaydetti.

SEC Başkanı Gary Gensler, daha önce yaptığı açıklamada, Amerikalı yatırımcıların, şirketin kendisinden ziyade, Çin’de bulunan bir şirketler bağlantıları olan bir araca yatırım yaptıkları konusunda bilgiye sahip olamayabileceği uyarısında bulunmuştu.

SEC personeli tarafından bir örneği gösterilerek talep edilen bu seviyesi artırılmış açıklama düzenlemesi, aynı zamanda ABD’de hali hazırda işlem gören Çinli firmalara da uygulanacak. SEC, bu firmaların söz konusu açıklamalara yıllık raporlar ya da açıklama ekleri gibi belgelerde yer vermeleri gerektiğini belirtti. kaynak:bloomberg

 

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum