ABD-Rusya ilişkilerinde kritik hafta

blog
10.01.2022

 

ABD ve Rusya ilişkilerinde kritik haftaya giriliyor.

Bu hafta, ABD-Rusya ilişkileri ve Ukrayna’nın kaderi açısından kritik görüşmelere sahne olacak. İki ülke yetkililerinin ilk toplantısı bugün Cenevre’de gerçekleştirilecek. 12 Ocak’ta Brüksel’de bir NATO-Rusya Konseyi toplantısı yapılacak ve 13 Ocak’ta Viyana’da ABD ve Rusya’nın da üye olduğu Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın yer aldığı üçüncü bir toplantı gerçekleştirilecek.

Bloomberg'in kıdemli bir ABD yetkilisinden edindiği bilgiye göre, Biden yönetimi bu haftaki görüşmelerde Kremlin’e bağlayıcı bir taahhütte bulunmaktan ve müttefikleri ile görüşmeden bir plan üzerinde anlaşmaktan kaçınacak.

 

Yetkili, ABD’nin mutabakat alanları bulmaktan yana olduğunu ve stratejik bombardıman uçakları ve kara tatbikatları konusunda karşılıklı kısıtlamalara sıcak baktığını belirtti.

Öte yandan bazı büyük Avrupa ülkeleri, Bloomberg'e konuşan konuya yakın kaynaklara göre, Ukrayna’yı işgal etmesi halinde Rusya’ya uygulanacak yaptırımların kendi ekonomilerini nasıl etkileyeceğinden kaygılı.

Avrupa ülkeleri ayrıca, Rusya’nın muhtemelen misilleme yapmasından, hatta muhtemelen rekor düzeydeki yüksek enerji fiyatlarıyla boğuşan kıta için kritik önemdeki gaz arzını kesmesinden endişe ediyor.

 

Teknoloji ticaretinin kısıtlanması planlanıyor

ABD yönetimi ve müttefikleri, Ukrayna’nın daha geniş bir bölümünü işgal etmesi durumunda Rusya’ya yönelik hassas teknoloji ve elektroniğin dahil olduğu sektörlerde olası ihracat kontrolleri uygulamayı tartışıyor.

Bloomberg'e konuşan bir kaynak, konu hakkında henüz nihai bir karar verilmediğini, bahse konu ticaret kısıtlamalarının ABD’den Rusya’ya giden ihracat ürünlerini kapsayabileceğini belirtti. Kaynak, Rusya’yı ABD yazılım veya teknolojisine dayalı mikro elektronik ürünlerinden mahrum bırakacak önlemlerin de değerlendirildiği bilgisini aktardı.kaynak:bloomberg

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum