ABD Savunma Bakanı Austin'den yeni 'Ukrayna işgali' iddiası: Rusya'nın kan stokladığını görüyoruz

blog
17.02.2022
Brüksel'deki NATO savunma bakanları toplantısı sonrası, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın 'Ukrayna'yı her an işgale muktedir olduğu' ve hatta 'sahte bayrak operasyonu girişiminde bulunduğu' iddiasını gündeme getirdi. ABD Savunma Bakanı Lloyd J. Austin, Rusya'nın Ukrayna işgaline hazırlandığı için kan stokladığını iddia etti.
 
 
Rusya Savunma Bakanlığı'nın Ukrayna sınırı yakınındaki tatbikatların sona erdiği ve birliklerin çekildiğine dair video eşliğinde yaptığı açıklamalara itibar etmeyen NATO'dan, savunma bakanları toplantısı sonrası, yine birbirinden ilginç iddialar geldi.
 
'Rusya'nın kısa süre içinde Ukrayna'ya tam ölçekli bir işgal başlatmak için her şeye sahip olduğunu' söyleyen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Çok az uyarı süresiyle veya hiç uyarı süresi olmadan tam teşekküllü bir Ukrayna işgali başlatmak için yeterli birlikleri, yeterli yetenekleri var" dedi.
Stoltenberg, "Durumu bu kadar tehlikeli yapan da bu" diye ekledi.
NATO Genel Sekreteri "Rusya'nın, Ukrayna'yı işgal etmeye mazeret bulmak için 'sahte bayrak' operasyonu girişimi içinde olduğunu gördük" iddiasında da bulundu.
 
Bir iddia da ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'den geldi. Moskova'nın tatbikatları tamamlayarak sınır bölgelerinden geri çekilme açıklamalarını reddeden Austin, 'ABD'nin Rusya'nın kan stoku yaptığını, birliklerini Ukrayna sınırlarına yaklaştırdığını ve daha fazla savaş uçağı uçurduğunu gözlemlediğini' söyledi.
 
 
"Daha fazla sayıda muharebe ve destek uçaklarıyla uçtuklarını görüyoruz. Karadeniz'de hazırlıklarını keskinleştirdiklerini görüyoruz. Hatta kan tedariki stokladıklarını bile görüyoruz" diyen eski Genelkurmay Başkanı Austin, "Ben de kısa süre öncesine dek bir askerdim. Bu tür şeylerin boş yere yapılmadığını ilk elden biliyorum. Ve toplanıp eve gitmeye hazırlanıyorsan kesinlikle böyle şeyler yapmazsın" dedi.
 
 
Rusya'nın kan tedarik zincirini Ukrayna sınırlarına kaydırdığı iddiasını ilk gündeme getiren, 29 Ocak'ta Londra merkezli haber ajansı Reuters olmuştu.
 
 
Brüksel'den Polonya'ya geçerek Rusya'nın 'Ukrayna işgali hazırlığı' iddiaları gerekçesiyle son günlerde takviye edilen ABD birlikleriyle buluşacak olan Austin, ortak eğitim, tatbikat fırsatları ve birlikte operasyonel olmanın daha iyileştirilmesi adına ABD askerlerinin bir kısmının Almanya'dan Bulgaristan'a kaydırılacağını açıkladı.
 
Bulgaristan'ın ortak askeri eğitim-tatbikat için ABD ordusunun Stryker şirketine ev sahipliği yapmayı kabul ettiğini duyuran Savunma Bakanı, "Ortak eğitim-tatbikat fırsatları için ABD ordusunun Stryker şirketine ev sahipliği yapmayı kabul eden Bulgaristan'a da minnettarlığımı belirtmek isterim. Gelecek günlerde Almanya'dan ayrılacak birlikler, hazır ve NATO müttefikimiz Bulgaristan ile birlikte operasyonel olmamızı sağlamaya yardım edecekler" dedi.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum