Açlık sınırı asgari ücrete yetişti

blog
31.01.2022

Türk-İş'in 35 yıldır düzenli olarak yaptığı Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırmasına göre, asgari ücret Ocak ayında, açlık sınırının yalnızca 3 lira üzerinde kaldı.

Türk-İş tarafından yeni beslenme kalıbı temel alınarak farklı bir çalışma grubu tarafından hesaplanan ve 2022 yılından itibaren açıklanmaya başlayan araştırmaya göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı yani açlık sınırı 4 bin 249 lira 95 kuruşa yükseldi.

Gıda harcaması ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı yani yoksulluk sınırı da 13 bin 843 lira 50 kuruşa ulaştı.

 

Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 5 bin 587 lira 79 kuruş oldu.

 

Gıda enflasyonunda yeni rekor

Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre yüzde 3,71, son 12 ay itibariyle yüzde 59,67 oranında bir artış hesaplandığı belirtildi.

Bu oran araştırma tarihinin en yüksek yıllık gıda enflasyonu olarak kaydedildi.

Konfederasyonun açıklamasında, "Döviz kurlarının son büyük zirvesinden sonra geçen ay yüzde 25’e yakın bir artış gören gıda fiyatlarında, yeniden değer kazanan Türk lirasının olumlu etkisi market ve pazarlara neredeyse hiç yansımadı." ifadeleri kullanıldı.kaynak:bloomberg

 

 

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum