Ağustos ayında küresel gıda fiyatları düşüş gösterdi

blog
02.12.2022

Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından derlenen küresel gıda fiyatl endeksi Kasım’da yüzde 0,15 düşerek Ocak ayından bu yana en düşük seviyesini gördü; yıllık bazda ise yüzde 0.3 yükseldi.

Endeks, tahıllar, süt ürünleri ve et fiyat endekslerindeki aylık bazda düşüşler ile bitkisel yağlar ve şeker fiyatlarındaki artışları dengeleyerek Ekim ayına göre yataya yakın seyretti.

Ham maddelerin ihracat fiyatlarını takip eden BM endeksi, perakende fiyat artışlarını hariç tutarak hesaplanıyor.

Yükselen gıda fiyatları, İngiltere’den Malezya'ya kadar birçok ülkelerde hayat pahalılığını tetikleyen temel etmenlerinden biri haline geldi.

Ukrayna'dan tahıl sevkiyatları Temmuz ayında yeniden başlamasına rağmen, ülkedeki tahılı çıkarmanın önündeki engeller devam ediyor.

Uluslararası Para Fonu'na (IMF) göre, yüksek gıda fiyatları on yıldan fazla bir süredir görülememiş en kötü küresel gıda şokunu körüklüyor.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum