Almanya Başbakanı Scholz'dan eleştiriler ortasında ABD ziyareti

blog
07.02.2022

 

 

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ABD'ye gerçekleştireceği ilk ziyaretin “tam olarak doğru zamana” denk geldiğini vurguladı.

Pazar günü Alman Televizyonu ARD'ye verdiği demeçte Scholz, en zayıf halka eleştirilerini, "Washington'da da kabul görmeyen yanlış bir izlenim" olarak değerlendirdi. 2014'ten bu yana Ukrayna'ya en büyük ekonomik ve mali yardımı sağlayan ülke olduklarını belirten Scholz, Almanya’nın uzun süredir müttefikleriyle birlikte net bir strateji izlediğini savundu.

 

Ukrayna’ya silah yardımı

Alman hükümetinin şimdiye kadar Ukrayna ordusuna yardım olarak sadece 5 bin miğfer göndermesi uluslararası politika çevrelerinde alay konusu olmuştu. Hatta Ukrayna Dışişleri Bakanı, Almanya'nın silah yardımı konusundaki isteksizliğinin “bir Rus işgalini teşvik edeceğini” öne sürerek eleştirileri bir adım ileri taşımıştı.

 

Almanya Başbakanı Scholz bu eleştirilere cevaben, ülkesinin yıllardır bu konuda açık bir duruşunun olduğunu ifade ederek “Biz kriz bölgelerine silah göndermiyoruz ve Ukrayna’ya da öldürücü silah teslimatı yapmayacağız” açıklamasında bulundu.

“Gerçekler söylentilerden daha önemlidir” diyen Scholz, “Gerçek şu ki Almanya NATO’nun kıta Avrupası’ndaki en büyük ortağıdır. Silahlı kuvvetlerimizi sürekli olarak güçlendiriyoruz ve çok iyi bir ortağız” şeklinde konuştu.

 

Kuzey Akım 2 projesi

“Olası bir işgal durumunda Alman hükümeti Kuzey Akım 2 projesini durduracak mı?” sorusuna Scholz her zaman yaptığı gibi “Tüm seçenekler masada” diyerek cevap verdi. Bu konuyu detaylandırmak istemeyen Almanya Başbakanı, Rusya’nın bir işgal durumunda ödeyeceği bedeli tam olarak hesaplayamaması için stratejik belirsizliğin gerekli olduğunu savundu.

 

Almanya içinden de eleştiriler artıyor

Rusya-Ukrayna krizinde hükümetin izlediği politikaya yönelik ülke içinden de eleştiriler artıyor. Muhalefet partileri hem Kuzey Akım 2 konusunda hükümetin tutumunun daha net ortaya konulması gerektiğini belirtiyorlar hem de Ukrayna’ya silah yardımı konusunda Almanya’nın duruşunun doğru gerekçelerle izah edilmesini istiyorlar. Koalisyon ortağı FDP içinden bile hükümetin son günlerdeki iletişim yönetimine dair tepkiler yükseliyor.

 

Hükümetten diplomatik atak

Almanya Başbakanı Scholz Rusya-Ukrayna krizini değerlendirmek üzere ABD’de Biden ile bir araya gelirken, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da bugün Kiev’e bir ziyaret gerçekleştiriyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski ile bir görüşme gerçekleştirecek olan Baerbock salı günü de çatışma bölgesi Donetsk ve Luhansk’a geçecek.(bloomberg)

 

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum