Almanya büyüme tahmininde aşağı yönlü revizyon (22 Şubat)

blog
22.02.2024

Almanya hükümeti zayıf küresel talep, jeopolitik çalkantılar ve yapışkan enflasyon gibi etkilerle 2024 yıl büyüme tahminini yüzde 0,2’ye düşürdü. Bu yıl için enflasyon beklentisi ise yüzde 2,8’e düşürüldü.

 

Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck bu yıl için büyüme tahminlerini açıkladı.

Son birkaç çeyrekte duraksama ve resesyon arasında gidip gelen ekonominin bu sene yüzde 0,2 büyüyeceği tahmin edildi. Önceki tahmin yüzde 1,3’tü. 2025 büyüme beklentisi ise yüzde 1 oldu.

Tahminleri açıklayan Habeck “Krizden umduğumuzdan daha yavaş bir şekilde çıkıyoruz. Küresel ekonomideki dengesizlikler ve küresel ticaretteki büyümenin tarihi düşük seviyelerde olması Almanya gibi bir ihracat ülkesi için zorluk oluşturuyor” değerlendirmesini yaptı. Habeck ekonominin ‘tehlikeli sularda’ olduğunu belirtti.

Almanya'nın yapısal sorunları olduğunu dile getiren Habeck, “Şu anda ihtiyacımız olan şey bir reformları hızlandırmaktır.” diye konuştu. Habeck, kalifiye işçi sıkıntısının şu anda Almanya'nın en büyük sorunu olduğunu anlatarak, bu durumun gelecek birkaç yılda kötüleşeceğini ve Alman ekonomisinin potansiyel büyümesini engelleyeceğini vurguladı.

2023 için yüzde 5,9 olan enflasyonun ise bu yıl için yüzde 2,8’e gerileyeceği tahmini yapıldı.

Avrupa’nın en büyük ekonomisi 2023 yılında yüzde 0,3 daralmıştı. Ekonominin bu yılın ilk çeyreğinde de daralarak teknik resesyona girmesi bekleniyor.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum