Almanya'da bütçe açığı ikiye katlandı

blog
07.10.2023

Almanya'da bütçe açığı ikiye katlandı

 

Almanya'da federal devlet, eyaletler ve belediyeleri kapsayan bütçe açığı, yılın ilk yarısında yüksek faizlerin etkisiyle 76,1 milyar euroya çıktı. Geçen yılın ilk yarısındaki bütçe açığı 32,9 milyar euro olarak kaydedilmişti. Açığın artışında keskin faiz artışıyla gelen faiz giderleri etkili oldu.

 

Almanya Federal İstatistik Ofisi'nin (Destatis) açıkladığı verilere göre, yılın ilk yarısında ülkenin kamu bütçesindeki açık, geçen yılın aynı dönemine göre iki kattan fazla arttı.

Geçen yılın ilk yarısında 32,9 milyar euro olan bütçe açığı 76,1 milyar euroya yükseldi.

Kamu gelirleri, 2023'ün ilk yarısında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6 artarak 889,7 milyar euro, giderleri de yüzde 11 artışla 965,8 milyar euro olarak kaydedildi. Böylece federal devlet, eyaletler ve belediyeleri kapsayan bütçe açığı 76,1 milyar euro olarak gerçekleşti.

64,2 milyar euro ile en fazla bütçe açığı federal devletin olurken, kamu gelirlerinin yarısından fazlasını oluşturan vergi gelirleri 744,2 milyar eurodan 757,3 milyar euroya yükseldi.

 

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum