Almanya ekonomisi 2023'te pandemiden beri ilk kez küçüldü

blog
15.01.2024

Almanya ekonomisi 2023 yılında yüksek enflasyonun etkisiyle pandemiden beri ilk kez daraldı. Ancak 3. çeyrek büyüme verisinin yukarı yönlü revize edilmesiyle ekonomi resesyonun eşiğinden döndü. Sanayi devi Almanya'daki küçülme, ülke ekonomisinin geleceğine yönelik soru işaretlerini artırdı.

 

Destatis verilerine göre Alman ekonomisinde 2023 yılında beklentilere paralel olarak yüzde 0,3'lük daralma gerçekleşti.

Avrupa'nın en büyük ekonomisi 2022'de arz sorunları, enerji krizi ve Ukrayna-Rusya savaşına rağmen yüzde 1,8 büyüme kaydetmişti.

Ekonomi 2023'ün son çeyreğinde de yüzde 0,3 daraldı.

Rusya'nın Ukrayna ile savaşından sonra meydana gelen enerji şokunun daha yönetilebilir olacağı beklentisiyle ekonomi yıla daha olumlu başlamış ancak beklenen ivmeyi sağlayamamıştı.

Yılın 2. yarısında ekonomide beklenen ivmelenme gerçekleşmedi ve enflasyondaki gerilemeye rağmen büyüme zayıf seyretti.

Ekonominin hayal kırıklığı yaratan performansı Almanya'nın Avrupa'nın hasta adamı mı olacağı sorusunu gündeme getirmişti.

Destatis Başkanı Ruth Brand, "Çeşitli krizlerin damga vurduğu 2023 yılında genel ekonomi bocalamaya devam etti" değerlendirmesini yaptı.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum