Almanya ekonomisi bir yıl içinde 2. kez resesyona ilerledi

blog
30.10.2023

Almanya ekonomisi bir yıl içinde 2. kez resesyona ilerledi

 

Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya yılın 3. çeyreğinde daraldı. Böylece ekonomi, bir yıl içinde 2. kez resesyona doğru ilerledi.

 

Almanya Federal İstatistik Ofisi'nin (Destatis) verilerine göre ekonomi Temmuz-Eylül döneminde yüzde 0,1 daraldı. Hanehalkı harcamalarındaki düşüş, daralmada etkili oldu.


Açıklanan veri, geçen sene yaşanan enerji kaynaklı olarak resesyona giren ekonominin toparlanmakta zorlandığını gösteriyor. IMF, bu yıl büyük ekonomilerden sadece Almanya'nın daralmasını öngörüyor.

Tüm dünyada yüksek faiz oranları, ekonomisi büyük oranda sanayiye bağlı olan Almanya'da bu ürünlere olan talebi düşürüyor.

Hizmet sektörü daha iyi performans gösterse de S&P Global verileri, burada da yavaşlama olduğuna işaret ediyor. Verilere göre özel sektör aktivitesi 4. çeyreğe girerken daralmayı sürdürdü.

Almanya'nın önde gelen kimyasal madde üreticilerinden Lanxess Grububu ay işgücünü yüzde 7 oranında azaltacağını duyurmuştu.

Enflasyondaki soğuma ve artan ücretlerin tüketim kaynaklı toparlanmayı tetiklemesi bekleniyor. Bloomberg anketine katılan analistler, ekonominin 2024'te yüzde 0,5 büyümesini öngörüyor.

Almanya 2022'nin son çeyreğinde yüzde 0,5, 2023'ün ilk çeyreğinde yüzde 0,3 daralmış, ekonomi böylece resesyona girmişti.

 

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum