Altın yatırımcısı da kritik sunuma odaklandı

blog
07.03.2023

Altın ABD Merkez Bankası Başkanı'nın faiz artış patikası hakkında ipuçları sağlayabilecek yorumu öncesinde istikrar kazandı.

Spot altın ons başına 1.850 dolar civarında işlem görüyor. Gram altın ise 1125 TL’den alıcı buluyor.

Fed Başkanı Jerome Powell Salı günü Senato’da ve Çarşamba günü ABD Temsilciler Meclisi Komitesi’nde sunum gerçekleştirecek. Powell’ın bu toplantılarda faizlerin politika yapıcıların sadece birkaç hafta önce beklediklerinden daha yüksek olacağının altını çizmesi bekleniyor.

Powell'ın enflasyonla mücadele vurgusu tepkiyle karşılanabilir

Powell’ın böyle bir duruş sergilemesinin hem Salı günü Senato Bankacılık Komitesi’nden hem de Çarşamba günü ABD Kongresi Finansal Hizmetler Komitesi’nde tepkilere neden olabileceği öngörülüyor.

 

ABD’de özellikle Demokrat Parti kesimi Powell’ın enflasyonla mücadelesinin ekonomiyi aşağı çekmesinden ve düşük gelirli kesimi zorlamasından endişe ediyor.

Fed geçtiğimiz yıl faizleri 8 kez yükselterek yüzde 4,5-4,75 seviyesine çıkarmıştı. Piyasalar uzun süredir Fed’in enflasyonu kontrol altına alması isteği ile faizleri fazla yükselteceği endişesi arasında gidip geliyordu.

Son dönemde gelen veriler sonrası Fed yetkililerinden gelen faizlerin daha da yükseltilebileceği ve bir süre yüksek kalması gerekeceği açıklamaları hafif bir resesyon yaşanmadan enflasyonu aşağı çekmenin mümkün olmayacağı görüşünü güçlendirmişti.

Israrcı şekilde yükselen enflasyonu dizginlemek için faizlerin yükseltilmesi faiz getirisi olmayan değerli metali olumsuz etkilemesi bekleniyor.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum