Altına Japonya desteği

blog
20.12.2022

Altın Japonya Merkez Bankası’nın beklenmedik şekilde getiri eğrisi politikasını revize ederek piyasalara şok dalgaları göndermesinin doları zayıflatmasıyla yükseldi.

Spot piyasada altının onsu 1792 dolar seviyelerinde işlem görürken gram altın ise piyasalarda 1074 TL'den alıcı buluyor.

Japonya Merkez Bankası’nın ülkenin 10 yıllık tahvil getirilerinin önceki yüzde 0,25 seviyesinde yaklaşık yüzde 0,5’e yükselmesine izin vererek piyasaları şaşırtmasının ardından yen güçlenirken dolar yüzde 0,7’ye kadar düştü. BOJ’un 10 yıllık getiri sınırını korumaya yönelik kararlı duruşu, dünya çapında borçlanma maliyetlerinin düşük tutulmasına dolaylı yoldan yardımcı olarak bir çıpa görevi görmüştü.

Commtrendz Risk Management Services Direktörü Gnanasekar Thiagarajan, “Altın BOJ’un kararı sonrası doların zayıflamasına tepki olarak yükseldi. Ancak getirilerde yaşanacak herhangi bir yükseliş sıfır faiz getirisi olan değerli metali varlık olarak saklama isteğini azaltacağından altın için büyük ölçüde olumsuz görülüyor” ifadelerini kullandı.

Altın, parasal sıkılaştırma ve merkez bankalarının şahin görünümleri nedeniyle uzun süredir baskılanmış ve yatırımcıların daha yüksek getirili varlıklara yönelmesine neden olmuştu. Yatırımcılar bu hafta Fed’in faiz artış patikasına dair daha fazla ipucu verebilecek kritik bir enflasyon göstergesi de dahil olmak üzere bir dizi ABD ekonomik verisini takip edecekler.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum