Altında gözler Jackson Hole'a çevrildi

blog
21.08.2023

Altında gözler Jackson Hole'a çevrildi

 

Altın, merkez banka yetkililerinin toplanacağı Jackson Hole Ekonomik Sempozyumu öncesinde dört haftalık kaybın ardından yatay seyretti.

 

Altın geçtiğimiz haftayı kayıpla kapatmasının ardından, bu hafta dünyadan birçok ülkede merkez bankası yetkililerinin katılacağı ve küresel faizlerin gidişatı hakkında ipuçları sunabilecek Jackson Hole sempozyumu öncesinde yatay seyretti.

Spot altın ons başına 1890 dolar seviyesinden işlem görüyor. Ons altın ve bankalararası Dolar/TL kuru üzerinden hesaplanan gram altın ise 1.650 TL seviyesinden alıcı buluyor.

Değerli metal, Fed’in Temmuz ayı toplantı tutanaklarında politika yapıcıların enflasyonun düşmeyeceğine dair endişelerinin görülmesiyle birlikte ABD’de faiz artırım döngüsünün hala devam edecek alanı olduğuna dair işaretler üzerine son dört haftadır düştü.

Altın Mayıs ayında gördüğü zirvesinden yüzde 8 geriledi.

Comex’teki net uzun pozisyonların 15 Ağustos’a kadar olan haftada beş ayın en düşük seviyesine düşmesiyle hedge fonların da altına olan ilgisi geriledi.

Commonwealth Bank of Australia Analisti Vivek Dhar geçtiği bir bilgi notunda yavaşlayan küresel büyümenin muhtemelen doları canlandıracağını ve spot altın üzerinde baskı oluşturacağını kaydetti. Dhar, spot altının dördüncü çeyrekte 1.875 dolara düşeceğini ve 2024 sonunda 1.975 dolara yükseleceğini belirtti.

Öte yandan yakın dönem makro görünüm, ABD’de tahvillerin yükselmesi ve doların güçlenmesiyle altın için çok pozitif olmasa da değerli metal boğalarının doğru zamanı beklediği belirtiliyor.

Son yapılan MLIV Pulse anketine göre altının önümüzdeki 12 ay için çok daha güçlü bir seyir izlemesine bekleniyor. 602 katılımcının beklentisi ons başına 2021 dolarken ortalama beklenti 2.074 dolar seviyesinde gerçekleşti. (HT)

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum