Altında 'güçlü dolar' etkisi

blog
07.11.2022

Altın, güçlü dolar ve ABD verilerinin yatırımcıları Fed’in sıkılaşma döngüsü üzerine yeni değerlendirmelere sürüklemesiyle düşüş kaydetti.

Haftanın ilk işlemlerinde spot piyasada altının onsu 1.670 doların altını gördü.

Spot altın Mart ayında yılın zirvesini görmüş, Fed’in enflasyonu dizginlemek için faizleri artırmasıyla dolar ve tahvil getirilerinin yükselmesi sonrasında yaklaşık yüzde 20 gerilemişti.

Değerli metal geçtiğimiz Cuma ABD’de yayımlanan tarım dışı istihdam verilerinin işgücü piyasasına dair karmaşık bir tablo çizmesinin ardından yükselmişti. ABD’li işletmeler Ekim ayında güçlü işe alım ve ücret artışları bildirdi. Bu agresif oran artışlarına ve belirsiz bir ekonomik görünüme rağmen çalışanlara yönelik talebin güçlü kaldığını gösteriyor.

Piyasalar bu hafta ABD’de Eylül ayında 40 yılın zirvesini gören çekirdek enflasyonun ardından Perşembe günü gelecek Ekim enflasyonu verisini bekleyecek. Fiyatlarda soğuma başlasa bile TÜFE hâlâ Fed’in hedef bölgesinin çok üzerinden seyrediyor.

Dünya Altın Konseyi internet sitesinden yaptığı açıklamada altının agresif para politikalarını ve piyasalara müdahaleleri geri çeviren bazı merkez bankalarının desteğini kazanabileceğini söyledi.

Öte yandan spot altına yönelik algının yavaşlayan Borsa yatırım fonu çıkışları ve yüksek perakende talebi nedeniyle de iyileşebileceğinin altı çizildi.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum