Altında sıkılaşma baskısı sürüyor

blog
18.03.2022

Altın, yatırımcıların Fed’in sıkılaşma döngüsünün etkilerini değerlendirmesiyle haftayı kayıpla kapatmaya hazırlanıyor.

Paladyum ise Kremlin’in barış görüşmelerinde ilerleme kaydedildiğine dair haberlere şüphe düşürecek açıklamaları sonrası oluşan tedarik endişeleriyle yükseldi.

Fed Başkanı Jerome Powell Amerikan vatandaşlarına enflasyonla mücadelenin ülke ekonomisini resesyona sokmayacağı konusunda söz verirken Fed 2000’li yılların ortasından bu yana en agresif faiz artırım döngüsünü başlattı. Yüksek faiz oranlarının tipik olarak faiz oranlarını baskıladığı biliniyor.

 

Pentagon: Direniş artarsa Putin nükleer silah kullanabilir

Fed diğer yandan Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ABD ekonomisi üzerindeki etkilerinin ciddi belirsizlikler barındırdığını da kaydetti. Rusya Devleti sözcülerinden biri görüşmelerde büyük ilerlemeler sağlandığına dair haberlerin gerçeği yansıtmadığını fakat görüşmelerin devam edeceğini açıkladı. Pentagon tarafından yeni bir değerlendirmede ise Ukrayna’daki direnişin sertleşmesi durumunda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in nükleer silah tehdidine başvurabileceğine dikkat çekti.

Avrupa’da yaşanan savaşın büyüme üzerindeki yarattığı riskler ve artan enflasyondan korunmanın yollarını arayan yatırımcılar değerini koruyacak bir tasarruf aracı arayışı içindeler.

“Altın daha önce savaş kaynaklı kazançlarını yatırımcıların kâr alma yoluna gitmesi ve Fed’in faiz artış programını başlatmasıyla geri verdi” diyen Minelife Ptyi Kıdemli Maden Analisti Gavin Wendt, “Altın vadelilerinin yönü, Fed’in ne kadar hızlı faiz artıracağına ya da ne kadar temkinli kalacağın bağlı” değerlendirmesinde bulundu.

Spot altın yüzde 0,6 değer kaybederek 1932 dolara geriledi. Altın fiyatları bu hafta yüzde 2,8 geriledi.

 

 

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum