Altında tahvil getirisi baskısı

blog
22.02.2023

Altında piyasa aktörleri Fed tutanaklarından çıkacak mesajları beklerken, tahvil getirilerindeki yükseliş aşağı yönlü baskı yaratan yeni bir unsur olarak öne çıktı.

Spot piyasada altının fiyatı 1.835 doların altını test ederken, fiyatlar 6 haftanın en düşük seviyelerinde seyretti. Dolar/TL tarafında yatay seyrin etkisiyle gram altın fiyatları da 1.110-1.115 bandında hareket etti.

 

Küresel çapta spot altın destekli Borsa yatırım fonları da Nisan 2020’den beri en düşük seviyeye geriledi.

Spot altın Ocak ayında enflasyon verilerinin gerilediğine dair göstergeler sonrası Fed’in faiz artış döngüsünü yavaşlatacağına dair beklentilerle yükselmiş ve gram altın art arda rekor kırmıştı.

 

Öte yandan Fed yetkilileri enflasyonla mücadelenin sona ermekten çok uzak olduğunu ve faizleri uzun süre yüksek tutmak gerekebileceği uyarısında bulunmuşlardı.

Tahviller düşüşte, getiriler yükseliyor

Parasal sıkılaşma dalgasının etkisini devam ettirmesi küresel tahvillerde getirilerin yükselmesine neden oluyor.

Bloomberg’in küresel tahvil endeksi bu ay başından Salı gününe kadar yüzde 2,9 oranında düşerek, Ocak ayında elde ettiği yüzde 3,3’lük yükselişin büyük bölümünü sildi. Geçen ayki yükseliş, endeksin hesaplanmaya başladığı 1990’dan bu yana en iyi Ocak performansı olarak kayda geçmişti.

Salı günü açıklanan ABD S&P Global PMI imalat ve hizmet endekslerinin beklentileri aşmasının ardından, 10 yıllık ABD tahvillerinin getirisi 14 baz puan artışla yüzde 3,95’e yükseldi.

 

 

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum