Alüminyum fiyatları Rusya'dan gelen açıklamalarla gevşedi

blog
16.02.2022

Alüminyum geçtiğimiz hafta jeopolitik riskler ve tedarik sorunları nedeniyle 2008 sonrası en yüksek noktaya ulaşırken bu hafta gerginliğin azalması sonrası yönünü aşağı çevirerek bekleyişe geçti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin diplomatik bir çözüme ulaşmayı umduğunu belirtirken Ukrayna sınırından binlerce askeri çekeceklerini açıkladı. Bu haber piyasalarda geniş çaplı bir yükselişe neden olurken olası bir askeri müdahale sonrası alınacak yaptırım kararları nedeniyle Rusya’dan gelen metallerin tedariğinde bozulmalar yaşanabileceğine dair endişelerin de azalmasına neden oldu.

Artan yakıt maliyetleri ve çevresel kısıtlamalar Avrupa ve Çin’de tedariği karmaşıklaştırırken 2022’de baz metaller arasında en çok yükselen metal yüzde 14 ile alüminyum oldu. Alüminyum spot fiyatı bu hafta Londra Metal Borsası’nda (LME) 2018’den bu yana en yüksek seviyesine ulaşarak anlık tedarikte sorunlar yaşanabileceğine işaret etti.

Jinrui Futures Co. geçtiği bir notta dünyanın en büyük üreticisi ve tüketicisi konumunda bulunan Çin’de pandemi kaynaklı yaşanan tedarik sorunlarının ve Pekin Kış Olimpiyatları süresince uygulanan kısıtlamaların fiyatları desteklediğini belirtti.

Bunu yanında Çin’de enflasyon Ocak ayında yavaşlayarak bu yıl yapılacak önemli politik liderlik toplantısı öncesinde Merkez Bankası’na daha fazla parasal genişleme imkanı sunuyor. Para politikasında daha fazla genişlemeye dair bir görünüm metaller için destekleyici niteliğe sahip.

Üç ay vadeli alüminyum iniş çıkışlı bir seyir izlerken sabah saatlerinde ton başına 3 bin 204 dolardan işlem gördü. Geçtiğimiz hafta fiyatlar ton başına 3 bin 333 dolara ulaşırken bu rakam 2008 görülen rekor 3 bin 380 dolar seviyesinden bu yana görülen en yüksek fiyat olma özelliğini taşıyor.(bloomberg)

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum