AMB agresif faiz artışına devam etti

blog
27.10.2022

Ana refinansman oranı yüzde 2, marjinal borç verme imkanı yüzde 2,25 ve mevduat faizi yüzde 1,50 seviyesine yükseldi. Böylece mevduat faizi 2 katına çıkarak 10 yıldan uzun sürenin en yüksek seviyesine ulaştı.

Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin beklentisi de bu yöndeydi.

Banka fiyat baskılarının son aylarda yayıldığını, enflasyonun hala çok yüksek olduğunu ve uzun bir süre daha hedefin üzerinde seyredeceğini belirterek faizleri daha da artırmayı öngördüğünü açıkladı. Faiz kararlarının toplantı bazında alınacağı vurgulandı.

Yetkililer ayrıca TLTRO olarak bilinen bankalara sağlanan 2 trilyon euro'dan fazla ultra ucuz pandemi dönemi kredilerinin şartlarını sıkılaştırdı. TLTRO faizlerinin 23 Kasım'dan itfa tarihine kadar ortalama politika faizi olacağını duyuruldu.

Euro Bölgesi'nde enflasyon geçen ay yüzde 10 ile AMB'nin yüzde 2'lik hedefinin oldukça üzerinde gerçekleşmişti. AMB yüksek enflasyon nedeniyle son 3 toplantısında faiz artışı yaptı.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum