AMB Başkanı Lagarde: Enflasyona karşı zafer ilan etmek için çok erken

blog
22.11.2023

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde enflasyona karşı zafer ilan etmek için çok erken olduğunu söyledi.

 

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Christine Lagarde, Avrupa Merkez Bankası'nın henüz enflasyona karşı zafer ilan edemeyeceğini ve yüzde 2 hedefine sıkı bir şekilde dönene kadar "dikkatli" olunması gerektiğini söyledi.

Lagarde Salı günü Berlin'de yaptığı konuşmada, fiyatları artıran enerji ve tedarik zinciri şoklarının artık hafiflediğini, işgücü piyasalarının hâlâ uyum sağladığını ve ücretlerin arttığını söyleyerek: "Büyük bir enflasyon şokuyla karşılaştık ve buna yanıt olarak büyük bir politika ayarlaması yaptık. Bu ayarlamanın etkileri giderek daha fazla hissediliyor ve enflasyon baskıları hafifliyor" dedi.

Lagarde, "Fakat önümüzde hâlâ bir yolculuk var. Para politikamız, enflasyonu etkileyen farklı güçlere karşı dikkatli olmamız gereken ancak her zaman fiyat istikrarı görevimize sıkı bir şekilde odaklanmamız gereken bir aşamada" diye ekledi.

AMB geçen ay mevduat faizini yüzde 4'te bıraktı ve yetkililer, enflasyonun kontrol altına alınabilmesi için en azından uzun bir süre bu seviyede kalması gerektiğini vurguladı. Fransa Merkez Bankası Başkanı Francois Villeroy de Galhau Pazartesi günü yaptığı açıklamada, borçlanma maliyetlerinin muhtemelen "önümüzdeki birkaç çeyrekte" sabit kalacağını söyledi.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum