AMB’den faiz artışı beklentileri yükseldi

blog
17.07.2023

AMB’den faiz artışı beklentileri yükseldi

 

Bazı ekonomistler inatçı enflasyon nedeniyle Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) faiz artışlarına yaz sonrasında devam etmesini ve politika faizini Eylül’de yüzde 4 ile zirve seviyeye yükseltmesini bekliyor.

 

Enflasyonun yüksek seyri nedeniyle ekonomistlerin faiz beklentileri de yükseldi. Ekonomistler politika faizinde zirvenin yüzde 4 olmasını bekliyor. Daha önce bu beklenti yüzde 3,75 seviyesindeydi.

27 Temmuz’da gerçekleşecek toplantıda 25 baz puan, sonrasında da 25 baz puanlık faiz artışı bekleniyor.

Her ne kadar 20 üyeli Euro Bölgesi ekonomisinde gelecek aylarda enflasyonda yavaşlama beklense de bunun hızlı biçimde olmayacağı öngörülüyor. Ankette 2025 yılı enflasyon beklentisi yüzde 2’den yüzde 2.1’e yükselirken 2024 ve 2025 enflasyon projeksiyonları da sırasıyla yüzde 2,8 ve 2,4’e yükseldi.

İyimser beklentilere rağmen analistler 2024 yılının Nisan ayında ilk faiz indiriminin başlamasını bekliyor.

AMB içinde de sıkılaşmanın yaz sonrasında devam edip etmeyeceği konusunda farklı görüşler mevcut. Bazı banka yetkilileri yaz sonrasında da faiz artışlarına sıcak bakarken bazıları ise ekonominin ılımlı bir resesyona gireceği konusunda endişelerini dile getiriyor.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum