AMB kararı öncesi bilmeniz gerekenler

blog
14.04.2022

AMB yetkilileri geçen ayki toplantıda faiz oranlarında değişikliğe gitmezken trilyonlarca euroluk varlık alım programının daha hızlı küçültüleceğini duyurmuştu. AMB Başkanı Lagarde basın toplantısında Rusya-Ukrayna savaşının ekonomik aktiviteyi ve enflasyonu etkileyeceğini belirtmişti.

Yüksek enflasyon üyeler arasında para politikasında normalleşmenin ne hızda olacağına dair tartışmaları da hızlandırdı. Ukrayna'daki savaş ve Rusya'ya uygulanan yaptırımlar bölge ekonomisini kötüleştirdi.

Son toplantıdan bu yana Euro Bölgesi enflasyonu yüzde 7.5 ile bankanın hedefinin neredeyse 4 misli üzerine çıktı. AMB Şef Ekonomisti Philip Lane enflasyonun yıl ortasında zirve yapmasını beklediğini açıkladı.

 

Yetkililer arasında tahvil alımlarının sonlandırılması ve faizlerin ABD ve İngiltere'de olduğu gibi rekor düşük seviyelerden yükseltilmesi konusunda bir uzlaşı var.

Başkan Lagarde'ın basın toplantısında teşviklere ilişkin daha fazla bilgi vermesi bekleniyor.

 

Faiz artış beklentileri

Varlık alımlarının bitiş zamanı, politika faizinin ne zaman yükselteceğinin belirlenmesi açısından önemli olacak. Şu anki görünüm, borçlanma maliyetlerinin tahvil alımı bittikten sonra artması yönünde.

Varlık alımlarının üçüncü çeyrekten daha erken bitirilmesi Eylül ayında faiz artışına kapı açabilir.
AMB'nin şahin tutumdaki bazı Yönetim Konseyi Üyeleri de bu görüşte. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi ise ilk faiz artışının Aralık'ta olacağı yönünde.

 

Yeni enstrüman

Konuya yakın kaynaklara göre AMB zayıf Euro Bölgesi ekonomilerinde tahvil faizlerinin aşırı artması durumunda kullanmak için yeni bir enstrüman dizayn ediyor. Lagarde da daha önceki açıklamasında tahvil alım programı sona erdirilse bile para politikasının Euro Bölgesi'nin her köşesine ulaşmasını sağlamak için yeni araçlar dizayn etmeye ve bunları uygulamaya hazır olduklarını söylemişti.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum