AMB/Simkus: Enflasyon görünümü politikada değişikliği gerektirmiyor

blog
26.01.2022

Simkus AMB'nin enflasyon görünümü nedeniyle politikasında değişikliğe gitmesine veya politika sıkılaşmasının ivmelenmesine ihtiyaç olmadığını söyledi.

Litvanya Merkez Bankası Başkanı Simkus verdiği mülakatta Euro Bölgesi'nin para politikasının ABD veya diğer Merkez Bankalarıyla kıyaslanamayacağını, farklı ekonomik koşullar olduğunu belirtti.

Bu açıklamalar, AMB'nin gündeminde henüz faiz artışı olmadığını gösteriyor. ABD Merkez Bankası ise enflasyonla mücadele kapsamında AMB'nin aksine Mart ayında faiz artışına hazırlanıyor.

 

Belirsizliklerin arttığını belirten Simkus "Ancak enflasyon görünümünün uzun süre hedefimiz olan yüzde 2'nin çok üzerinde seyredeceğini tartışmak için gerekçelerin oluştuğunu düşünmüyorum" diye konuştu.

Para piyasalarında da AMB'den faiz artış beklentileri ötelendi. Piyasalar ilk faiz artışının Aralık ayında olmasını bekliyor. Deutsche Bank da benzer görüşte olduğunu açıkladı. Birçok analist faizlerin 2023'ten önce artırılmayacağını düşünüyor, daha şahin Yönetim Konseyi üyeleri de bu yıl artış olmayacağını ifade ediyor.

Euro Bölgesi'nde enflasyonun Aralık'ta yüzde 5 ile rekor kırmasının ardından AMB üzerindeki baskı da artıyor. Simkus son gelişmelerin projeksiyonlarıyla aşağı yukarı uyumlu olduğunu, ekonomide koşullar değişirse AMB'nin harekete geçmeye hazır olacağını bildirdi.

43 yaşında en genç AMB üyesi olan Simkus, Ukrayna sınırındaki jeopolitik risklerin omikrondan daha büyük belirsizlik kaynağı olduğunu da dile getirdi. kaynak:bloomberg

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum