AMB yetkilileri arasında faiz ayrışması

blog
11.04.2022

AMB yetkilileri bu hafta gerçekleşecek toplantıda Ukrayna'daki savaş nedeniyle faiz artışının gerekli olup olmadığı konusunda ayrışabilir.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali Euro Bölgesi'nin pandemi sonrası büyümesini tehdit etse de politika yapıcılar savaşın halihazırda yüksek seyreden enerji maliyetlerini daha da körükleyeceği konusunda endişeli.

Ekonomistler ise 9 yıldır sürdürülen negatif faiz politikasının Aralık ayında sona erebileceği görüşünde.

Frankfurt'taki Natixis'te Ekonomist olan Dirk Schumacher "İnsanlar bu aşamada veriler konusunda ayrışabilir ancak normalleşme olması gerektiği konusunda herkes hemfikir. Asıl soru bunun ne hızda ve ne miktarda olacağı." diye konuştu.

 

Bu hafta bankanın Frankfurt'ta gerçekleşecek toplantıda bu konuda bir adım beklenmiyor. Goldman Sachs cuma günkü bir notunda AMB'den ilk faiz artışının Eylül'de olacağı tahminini paylaştı.

Toplantıda faiz artışının zamanlaması konusunda bazı sinyaller verilebilir

Mart ayı toplantısında yüzde 7.5 ile rekor seviyede seyreden bölge enflasyonun kalıcı olup olmayacağına dair de görüşler mevcut. Bazı yetkililer getiri eğrisinin geride kalınacağına dair endişelerini dile getirirken bazıları ise 'cesur adımların' güveni zedeleyeceği mesajları veriyor.

Bundesbank Başkanı Joachim Nagel ve Hollanda MB Başkanı Klaas Knot gibi bazı şahin isimler yakın zamanda faiz artışından yana olduklarını belirtirken Avusturyalı, Belçikalı ve Slovenyalı mevkidaşları ise 2022'de 2 faiz artışını savunuyor.

AMB başekonomisti Philip Lane, savaşın para politikasını her 2 yöne de evriltebileceğini belirtmişti.

Allianz SE Ekonomisti Katharina Utermoehl enflasyon konusundaki görüş ayrılıklarına atıfta bulunarak "AMB'nin gelecek toplantıda temkinli tutumunu sürdürüp bekle-gör modunda kalacağını düşünüyorum" değerlendirmesini yaptı.

Generali Investments Ekonomisti Martin Wolburg "Faiz artırmama fikri hiç gerçekçi değil. AMB kredibilitesi için normalleşme sürecini başlatmalı" ifadesini kullandı.

 

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum