AMB yetkilisi Muller'den hizmet enflasyonu uyarısı

blog
18.10.2024

Avrupa Merkez Bankası (AMB) enflasyon dinamiklerinde yaşanan gerileme sonrasında ekonomiyi desteklemek için üçüncü faiz indirimini gerçekleştirirken, banka yetkilileri enflasyonda özellikle hizmet kategorisindeki gelişmelere dikkat çekiyor.

 

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Konseyi Üyesi MadisMuller''e göre bölge ekonomisi zayıflarken enflasyon AMB'nin %2'lik hedefine doğru ilerliyor ancak fiyatlar üzerindeki yukarı yönlü tehlikeler devam ediyor.

Estonya Merkez Bankası Başkanı Cuma günü bir blog yazısında “Hizmet fiyatlarındaki hızlı artış ve buna bağlı ortalama ücret artışının Euro Bölgesi'nde enflasyonu AMB'nin hedefinden daha yukarıda tutma riski hâlâ var” dedi.

Muller, özellikle Almanya ve Fransa'da ekonomik toparlanmanın yavaş seyretmesinin, “AMB'nin fiyatlardaki artışı kalıcı olarak yavaşlatmak için artık faiz oranlarını mevcut seviyelerinde tutmasına gerek olmadığı inancını doğruladığını” söyledi.

Muller ayrıca, piyasanın AMB'nin önümüzdeki bahara kadar borçlanma maliyetlerini 50 baz puan daha düşürmesini beklemesiyle birlikte, enflasyonun gerilemesiyle birlikte ekonominin daha düzgün çalışmaya başlamasının muhtemel olduğunu vurguladı.

Slovenyalı mevkidaşı Bostjan Vasle de tüketici fiyatlarındaki artışın daha da gerileyeceğine inandığını ifade etti.

RTVSLO radyosuna verdiği demeçte Vasle, “Her şey dezenflasyon sürecinin daha sağlam olduğuna işaret ediyor. Enflasyonun önümüzdeki aylarda hafifçe yukarı doğru salınmasını ve ardından gelecek yıl tekrar kademeli bir düşüş yoluna girmesini bekliyoruz” dedi.

 

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum