AMB yetkilisinden bu yıl için faiz artış sinyali

blog
16.02.2022

Aynı zamanda Letonya Merkez Bankası Başkanı olan Kazaks, verdiği bir mülakatta kararın verilere bağlı olacağını belirterek "Verileri izleyeceğiz, ancak bu sene bir faiz artışı olası" ifadesini kullandı.

Kazaks enflasyonun son 2 ayda sürpriz biçimde yüzde 5'i aşarak rekor kırmasıyla durumun daha belirgin hale geldiğini, enflasyonun geçmiştekinden çok daha yüksek seyrettiğini belirtti.

Kazaks'ın bu açıklamaları Almanya Merkez Bankası Başkanı Joachim Nagel ve Hollanda MB Başkanı Klaas Knot'un 2022'de faiz artışına sıcak baktığına dair şahin söylemlerinin ardından geldi. AMB Başkanı Christine Lagarde ise erken sıkılaşmanın Avrupa'da pandemi sonrası toparlanmaya zarar verebileceği uyarısı yapmıştı.

Kazaks da kademeli ve temkinli olmak gerektiğini belirterek "faizlerin hızlı biçimde artması toparlanmaya sekte vurur" diye konuştu.

Bölgede enflasyonun bankanın yüzde 2'lik hedefinin oldukça üzerinde seyretmesi nedeniyle AMB, Fed ve İngiltere Merkez Bankalarını takip ederek faiz artırması için baskıyla karşı karşıya.(bloomberg)

 

 

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum