Amerika’da nükleer enerji kullanan ilk Bitcoin madencilik tesisi faaliyete geçiyor

blog
24.01.2023

ABD’nin Pensilvanya eyaletinde Ağustos 2021 döneminde inşasına başlanan ülkenin ilk nükleer enerji kullanılarak Bitcoin madenciliğinin yapılacağı tesisinin tamamlandığı açıklandı. 

World Nuclear News tarafından aktarıldığı üzere özel bir enerji üretim şirketi Talen Energy'nin yan kuruluşu olan sıfır karbonlu veri merkezi üreticisi Cumulus Data, 2,5 gigawatt'lık bir nükleer güç istasyonuyla çalışan ilk veri merkezi için güçlendirilmiş yapısını tamamladı. Girişim, ilk olarak Talen Energy'nin ABD merkezli kripto para madenciliği şirketi TeraWulf ile bir ortak girişim ile anlaşmasıyla duyurulmuştu.

Tesisin inşasında Aralık ayında kısa bir süreliğine ara verilse de TeraWulf, yaptığı son açıklamada Bitcoin madenciliği faaliyetlerini artırma konusunda ilk aşamada olduklarını ve yılın ilk çeyreğinde 50 megavatlık net madencilik kapasitesi sağlamayı hedeflediklerini aktardı.

Cumulus Data ve Talen Energy CEO'su Alex Hernandez ise projeyle ilgili yaptığı açıklamada mevcut enerji kapasitesine ek olarak tesis için planlanan ve toplam kapasitesi 475 megavat olan iki katman daha bulunduğunu söyledi.

Bitcoin madencilik sektörü birçok sorunla boğuşuyor

Bitcoin, son yıllarda iş ispatı modeli kullanarak işletilen bir kripto para birimi olarak yoğun şekilde eleştirildi. Bitcoin’in çevresel etkilerini ön plana çıkarmak isteyen aktivistler, Bitcoin madenciliğinin yasaklanması konusunda çeşitli girişimlerde bulundu.

Bitcoin madenciliği, ülke bazında da çeşitli sorunlarla karşılaşıyor. Özellikle madenciliğin yoğun olduğu Kazakistan, Rusya, İran ve ABD gibi ülkelerde faaliyetlere yönelik müdahaleler olabiliyor. Bu müdahaleler arasında lisansız madenciliğin sıkı şekilde takip edilmesinin yanında enerji ihtiyacının arttığı dönemlerde madencilik yasağı gibi önlemlerde söz konusu. 

ABD’de ise Bitcoin madenciliği ile ilgili son gelişmede New York’ta Bitcoin madenciliğine yönelik 2 yıl boyunca uygulanacak moratoryumun onaylanması vardı.

Tüm bu zorlukların yanında Bitcoin madencilik şirketleri, 2022 yılı boyunca düşen BTC fiyatı ve artan enerji maliyetleriyle de zor günler yaşadı. Birçok madencilik şirketi, varlıklarını satmak zorunda kalırken halka açık madencilik şirketleri arasında iflas başvurusunda bulunmak zorunda kalan şirketler görüldü. 

Diğer yandan Bitcoin madenciliğinde yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelimin sektörü başka bir seviyeye taşıyabileceği, daha düşük maliyetli ve çevre dostu faaliyetlerin kripto endüstrisini destekleyeceği düşünülüyor.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum